pomník Petra Chelčického

Pomník Petra Chelčického je postaven v intravilánu obce Chelčice na návsi u obdélné požární nádrže poblíže cesty do Truskovic. Památková ochrana se vztahuje na pomník bez pozemku. Socha Petra Chelčického je vytesaná z jemnozrnného pískovce v životní velikosti, o výšce 230 cm vč. devíticentimetrového vlastního soklíku. Jde o stojící postavu myslitele s nezakrytou hlavou nakloněnou mírně dopředu a otočenou doprava, s vlasy sčesanými vzad, jejíž brada je vroubena hustým plnovousem. V lokti mírně pokrčenou levou rukou drží při levém boku v úrovni pasu drží zvednutou knihu, kterou přidržuje ještě prsty pravé ruky. Levá noha je v koleni mírně pokrčena a vysunuta dopředu, od kolena je vytočena do levé strany. Oblečen je do jednodílného šatu, sahajícího až k zemi, zpod něho vyčnívají pouze špičky obuvi. Šat je zezadu jednoduše svisle zvrásněn, z přední strany je drapérie v dolní části jemnější. Na pravé přední straně vlastního soklíku je vytesáno majuskulí J.V.DUŠEK.