pomník padlých rumunských vojáků

Památník původně stával po levé straně silnice směr Havlíčkův Brod - Jihlava v areálu bývalé Střední zemědělské školy. Od roku 2019 je přemístěn do katastru Šmolovy, kde má historickou vazbu na umístění tábora rumunských vojsk. Na obdélníkové odstupňované žulové základní desce stojí pomník složený z více žulových hranolů, vesměs leštěných. Uprostřed je umístěna deska z černé hlazené žuly s rumunským a českým nápisem. Deska je kryta světlým žulovým kvádrem, do jehož vrcholu je vsazen kovový medailon (V. 22.5 cm) s reliéfem státního znaku Rumunské socialistické republiky 1965 – 1989. Nápis na desce: 10 MAI 1945 Un semn pentru vesnicie, in amintirea ostasilor/ romani din regimentul 26 dorobanti rovine Craiova./ Cázuti in lupta pentru eliberarea Cehoslovaciei/ 4 ofiteri/6 subofiteri/101 soldati/ Na paměť rumunským vojákům, kteří/ zemřeli za osvobození Československa./ Příslušníkům 26 pěšího pluku „Roviné“ Krajova. Rozměry: 165 x 200 cm Materiál: světelská žula