pomník padlých

Pomník obětem 1. světové války po roce 1945 doplněný o oběti 2. světové války se nachází v jihovýchodní části náměstí Svobody na rohu ulice Karmelitánské. Pomník je tvořen soklem v podobě schodů, deskami se jmény obětí a pískovcovou plastikou. Plastika se skládá z mohutného reliéfu českého lva dobíjejícího rakouského orla. V horní části se nachází reliéfní datum 28. X.1918. Nad reliéfem stojí socha muže v antikizujícím plášti s odkrytým pravým ramenem. Muž drží v levé ruce vavřínový věnec, který si tiskne na hruď. V pravé dolní částí podstavce plastiky je umístěna signatura K. Gabriela, Chýnov. Pod plastikou se nachází celkem čtyři žulové desky se jmény padlých i jmény civilních osob, které zemřely v průběhu 2. světové války v koncentračních táborech. Mezi mírně předsazenými prostředními deskami jsou umístěny letopočty 1914/1918 a 1939/1945. Jména jsou vytažena červenou barvou. Materiál: žula, pískovec rozměry: výška cca 6,5m, šířka 3,5m.