pomník odboje a obětem II. světové války

Před severním průčelím zámku na severozápadním okraji zámeckého parku je umístěn monumentální památník odboje a obětem první a druhé světové války. Na mohutné kamenné základně sestavené ze tří řad velkých pískovcových bloků a sešikmené desce rozmístěny čtyři alegorické postavy. Na levém okraji (v čelním pohledu) je to ženská postava představující symbolicky Svobodu nebo Republiku. Na pravém okraji se nachází sousoší tří mužů vytvářející pyramidální seskupení bojovníků a dělníka. Zcela vpravo je stojící ruský legionář s puškou, pod ním klečí v rozhalené košili dělník s kladivem v ruce a zády k nim otočen k alegorii Svobody nakročený partyzán se samopalem. Pod touto skupinou na předsazeném obdélníkovém bloku (se stejným uspořádáním pískovcových kvádrů) je v horní řadě kvádrů vyhlouben nápis: " Z KRVE SE ZRODILA - PRACÍ BUDE ZACHOVÁNA " . Pod nápisem v prostřední řadě kvádříků jsou tři hranolové výstupky na jejichž čelní, obdélníkové ploše jsou nápisy: " SOKOLOVO DUKLA BACHMAČ ", zřejmě označující prst z bojišť, která byla do památníku v těchto místech vložena (neověřeno). Alegorická socha Svobody je představována vzpřímenou ženskou figurou s frygickou čapkou na hlavě. Postava je v kontrapostu, levá noha je nakročena vpřed, v koleně mírně pokrčená, zpod dlouhého a dole zřaseného šatu vystupuje bosá část chodidla. Pravá noha je ukročena vzad a stojí na základně jen špičkou. Žena drží v rukou pruh látky, zřejmě prapor, šikmo přes prsa od pravého ramene k levému boku. Vzadu zpod čapky se linou bohatě zkadeřené vlasy, které rámují též obličej. Žena má pohled upřený vpřed, v obličeji výraz naprostého odhodlání. Voják - legionář je stojící figura v dlouhém vojenském plášti s přilbou na hlavě. Po levém boku má pušku, přepásán je opaskem, na kterém je sumka, na které spočívá pravá ruka. Přes rameno vede řemínek od maptašky, která je na pravém boku. Dělník klečící pod legionářem na levém koleni třímá v obou rukou kladivo. Třetí figura - partyzán je stejně jako dělník prostovlasý, oblečený v plášti a drží v pravé ruce samopal, naznačuje pohyb vpřed, levou rukou se opírá o pravé rameno dělníka. Kompozice pomníku se jeví jako poněkud nesourodá, zejména pro vzdálenost mezi postavou Svobody a sousoším bojovníků. Kromě toho postava partyzána budí dojem, jako bych chtěl na postavu ženy zaútočit. Monumentalitu památníku udávají některé rozměry: Délka základny z pískovcových kvádrů je 7 m, výška 157 cm, výška šikmé desky v místech, kde je umístěna alegorie Svobody je 30 cm, na druhé straně u skupiny bojovníků již jen 10 cm. Předsazená pravá část soklu v místě, kde jsou umístěni muži má délku 280 cm. Autorská signatura na jižním (pravém) boku.