pomník Kubatův

Představuje zbudovského rychtáře s hrdě vztyčenou hlavou, jejíž ostré rysy lemují vlasy sčesané z čela. Postava je oděna v tradiční lidový oděv – pod rozevřeným vzadu rozstřiženým dlouhým kabátem (šubou) sahajícím až pod kolena má kazajku, kalhoty s širokým páskem, punčochy a nízké boty. Pravou ruku pozdvihuje k přísaze, levou si ukazuje na hruď (srdce). Za pravou mírně nakročenou nohou je postaven popravčí špalek, na nějž splývá Kubatův plášť. Pod postavou je základní kámen, do nějž byla vložena kovová skříňka s četnými spisy, obrazy a pamětním listem, v němž se píše: „Kéž vám, potomci drazí, slouží tento představitel za vzor zápasníka a bojovníka za svatá práva naší drahé vlasti, kéž jest vám posilou v dobách těžkých a rmutných, kdy nepřátelský příboj bije do nás, naši samostatnost, naši samobytnost, svéráznost a bratrskost zničil, jazyk mateřský nám vyrval a nás ubil. Budiž vám tento prostý kámen, jež jsme my s velkými oběťmi a obtížemi, musivše také zápasiti se stranou panskou, která nám nemalé příkoří a křivdu činila, obávajíc se našeho obrození ze tmy, ze servilnosti ducha, sebepoznání a uvědomění – pořídili, naším odkazem, budiž vám zřídlem lásky k rodné hroudě, předků krví posvěcené a slzami porosené, budiž vám studnicí nadšení pro právo a pro svobodu, budiž vám hlasatelem volnosti a základním kamenem k nové, snad lepší budoucnosti, v níž chceme ne stále býti utiskováni, ne stále vykořisťováni, nýbrž býti lidem volným, lidem svobodným, lidem, jenž chce pod a se svým králem českým zas jednou té svaté naší české vlasti vládnouti, jako vládli naši slavní předkové. K tomu nám i vám dopomáhej Bůh, žehnej svatý Václav, Mistr Jan Hus a posiluj Žižka a Jiří z Poděbrad. Nedejte se, vzhůru za svobodu – svoboda bud vaším cílem, pánem pouze Bůh a český král!“ Podstavec má čtvercový půdorys a jeho základnu tvoří dvakrát odstupněný sokl. Nad ním podstavec vyrůstá v kónický vysoký bosovaný hranol, který je ukončen hladkým kamenným blokem čtvercového půdorysu s jednoduše profilovanými boky a nízkým kruhovým (snad základním? viz shora text o historii pomníku) kamenem, na němž stojí Kubatova socha. Na všech čtyřech stranách je bosovaný hranol probraný obdélnými nikami s vytesanými texty. - Na přední straně je nápis: „Kubata dal hlavu za Blata.“ - Vpravo od něj: „Postaveno L.P. 1904 vděčnými potomky k uctění světlé památky mučennické smrti neohroženého a hrdinného vůdce blatských sedláků za jejich práva a těchto lánů samostatnost.“ - Vlevo od čelního nápisu: „Přísahám, že naše právo jest pravé a svaté. A je-li má přísaha pravá, smyje Bůh mou krev nevinnou, která padne na nespravedlivé soudce.“ - Na zadní straně: „Založil Fr. Miroslav Čapek. Navrhl a modeloval Václav Suchomel. V kameni provedli Vejs & Hatle v Hořicích. Uskutečnily obce Zbudov, Pištín, Pašice, Plástovice, Hlavatce, Mydlovary, Sedlec, Novosedla, Lhota Čes.“