pomník Jana Žižky z Trocnova

Na třech žulových stupních obdélníkového tvaru spočívá žulový neopracovaný kvádr asi 1,5m vysoký. Na něm je umístěn bronzový stupeň, na kterém stojí v nadživotní velikosti jezdecká socha. V předním rohu u kopyta koně je na bronzovém stupni podpis autora i datace (B.Kafka/1935). Kůň má mírně nakročenou pravou přední nohu a hlavu natočenou doprava. Tlama s uzdou je pootevřená. Na koni v sedle sedí Jan Žižka z Trocnova s oběma nohama ve třemenech zvednutých od trupu koně. Levou rukou drží uzdu, pravou má pozvednutou a drží v ní palcát. Při levém boku má připevněný meč. Do detailů propracovaná Žižkova hlava hledící doleva, je bez pokrývky hlavy s páskou přes pravé oko. Žižka je oblečen v dobové zbroji s drátěnou košilí. Celá jezdecká socha je propracovaná do největších detailů od koňské anatomie až po dobový koňský postroj a Žižkovo oblečení a protože veškeré práce byly konzultovány s mnoha odborníky, působí socha historicky věrohodně. Rozměry sochy: výška 290 cm, délka 300 cm