pomník Jana Žižky z Trocnova

Pomník Jana Žižky je umístěn ve středu severní části Žižkova náměstí. Pomník je tvořen architekturou soklu a sochou stojící postavy Jana Žižky. Sokl je posazen na 3 kamenných stupních, z nichž první z nich má rozměr základny 4,5x4,5m. Kolem stupňovité základny je v dláždění náměstí osazeno 9 polygonálních nízkých kamenných sloupků s jehlancovým zakončením, mezi nimi jsou zavěšeny řetězy složené s vykovaných dekorativních článků s hroty. Spodní část soklu je sestavena z jednotlivých žulových kvádrů a je zakončena profilovanou římsou. Pás pod římsou kolem celého obvodu je členěn triglyfy, mezi kterými je umístěno 12 medailonů (po 3 medailonech na každá stěně soklu) s nápisy míst a letopočtů vítězných bitev (Vyšehrad 1419, Sudoměř 1420, Benešov 1420, Poříčí 1420, Vítkov - Žižkov 1420, Bor 1420, Litoměřice 1421, Žatec 1421, Německý Brod 1422, Hořice 1423, Hradec Králové 1423 a Malešov 1424). Nad touto výraznou římsou je osazen nízký sokl, na kterém je již umístěna samotná socha i s pískovcovou deskou, která je její součástí. Celková výška soklu je 4m, socha je vysoká 280cm. Na přední straně soklu je kovový nápis navržený Fr.Palackým: ZAKLADATELI TÁBORA VÍTĚZNÉMU OBHÁJCI NÁRODA NA PAMÁTKU POSTAVILI VDĚČNÍ POTOMCI L.P.MDCCCLXXVII