pomník Bohdana Jelínka

Hrob českého básníka se secesním náhrobkem. Na obdélníkovém kamenném podstavci je vztyčena obdélná pískovcová deska se štítově zalomenou horní římsou a se štítem tvaru zalomeného oblouku ve vrcholku. V přední stěně náhrobku je zasazena bronzová deska se reliéfem, na kterém mladá dívka vede básníka k Ideálu (básník s knihou v pravé ruce stojí otočen zády k divákovi, před ním stojí dívka v dlouhých šatech s květinovým věncem na hlavě a s perem v ruce, v pozadí vlevo je vidět krajinu se zapadajícím sluncem). V pravém dolním rohu desky je vyryta drobná autorská signatura: V Praze 1907/modeloval Josef Šejnost./ Pod bronzovou deskou je nápis: BOHDAN JELÍNEK/21.VI.1851 - 19.4.1874/. Dole na základovém podstavci je nápis: měls jenom jedno jaro, ale čím čím tvůj sad/tak záhy procit. Je tu s námi posud./Jak mladá jabloň zakvet jsi a pad´/ó básníku byl krásný přec tvůj osud//. Hrob je krytý deskou ze šedé žuly nápisem JOSEF JELÍNEK/PROFESOR 1854 - 1930/AČ ZEMŘELI - JEŠTĚ MLUVÍ//. Hrob je obehnán ohrádkou z kovových prutů skládaných do vzorů geometriké secese. Výška náhrobníku 263 cm, půdorys hrobu 130x42 cm, litinová deska cca 50x90cm. Výška náhrobníku 263 cm, půdorys hrobu 130x42 cm, litinová deska cca 50x90cm.