Poliklinika Pod Marjánkou

Objekt polikliniky postavený podle plánů R. F. Podzemného, postavený v letech 1959-63, stojí ve svažitém terénu. Dětská část je situována v nízké téměř samostatné části stavby, hlavní část je protáhlá, výškově dominantní a začleňující se mezi okolní zástavbu. Stavba je tvořena monolitickou železobetonovou skeletovou konstrukcí. Fasády jsou na konstrukci pohledově nezávislé, s výraznými meziokenními pilíři táhnoucími se na celou výšku domu. Členění oken a parapetů je pohledově potlačeno. Z čelní fasády je předsunutý hluboký rizalit označující polohu komunikačního jádra. Zadní fasáda je téměř shodná s přední, bez rizalitu, naopak s dominantní markýzou nad vstupem. Poslední podlaží je odlehčeno ustoupením za terasu, nástavba výtahových šachet tvoří střešní pavilon.