Polička

Území Městské památkové zóny Polička má svůj základ v období vrcholného středověku. Jeho centrum tvoří čtvercové náměstí s pravoúhlým vyústěním ulic na nárožích. Středověká urbanistická kompozice centrálního náměstí byla velice hodnotně stavebně upravena v období pozdního baroka, kdy bylo náměstí doplněno o mariánský sloup, dvě kašny se sochami archanděla Michaela a sv. Jiří, dále o sochu sv. Jana Nepomuckého a barokně přestavěnou radnici. Tento soubor kulturních památek byl prohlášen v roce 2008 za národní kulturní památku, o dva roky později se stal národní kulturní památkou též kostel sv. Jakuba. Ten byl prohlášen společně s rodnou světničkou světoznámého hudebního skladatele Bohuslava Martinů, který má hrob na zdejším hřbitově. Náměstí a přiléhající ulice obklopují měšťanské domy, větší část z nich je prohlášena za kulturní památky. Architektonicky nejzajímavější je dům čp. 59 na Palackého, dům čp. 41 na Masarykově ulici, Tylův dům čp. 53, objekt městského muzea čp. 114 a další domy.