Plzeň - Bolevec

Převažuje zástavba zděná, která od přelomu 18. a 19. století postupně nahradila původní spalný stavební fond. V několika objektech dosud dochovány původní srubové konstrukce (chalupy čp. 7 a 10). Zástavba 19. století ovlivněná zlidovělým klasicismem, v převážné míře zděná z pískovce místní provenience., od konce 19. století stavby cihelné. V jihovýchodním cípu návsi dominantní usedlost čp. 1 s mimořádně hodnotným obytným domem komorového typu s pavláčkou a dvojicí gotických portálků v suterénu. V jihozápadní části jádra statek čp. 7 s kamennou patrovou renesanční sýpkou se sgrafitovou výzdobou. V prostoru návsi pozoruhodný soubor goticko-renesančních a barokních božích muk, které byly na náves přeneseny z blízkého okolí v období výstavby panelového sídliště.