pekárny Odkolek

Část souboru věcí býv. parního mlýna a pekáren Odkolek (dříve čp. 256), z toho jen: administrativní budova bez čp. a pozemek 1244/8, na němž se budova nachází. Areál, arch. jednotně ztvárněný ve stylu pražské architektonické moderny, s odkrytou tektonikou v kontrastu s neomít. řežným zdivem a sochařskými prvky geom. moderny (koule, kužel, krychle). Jedná se o výrazné dílo českého rodáka, vídeňského architekta Huberta Gessnera z počátku 20. století. Objekty býv. mlýna a administrativní budova byla postavena v l. 1910-11. Admin. budova má kromě obvodového pláště geom. členěného, zachovány i vnější truhlářské prvky, ve hmotě je drobnější než sousední mlýn, stále ale reprezentativní. Objekt na obdélném půdorysu se zdůrazněným oblým ukončením průčelní stěny. V interiéru je dvojice schodišť s doch. zábradlím propojující kancelářský provoz. Doch. jsou masivní dubové vstupní dveře, drobná kování, částečně terasové podlahové povrchy. Budova někdejšího mlýna (parc.č. 1244/5) nebyla rozhodnutím MK prohlášena za památku z důvodů, že prošla v l.1975-1983 celkovou rekonstrukcí, kdy byla ostraněna dobová strojní a technologická zařízení, rovněž statický posudek nebyl příznivý. Dodnes se ale jedná o pozoruhodnou architekturu s charakteristickým cihelným pláštěm.