pamětní deska Františka Palackého

Bronz. Rozměry: Deska 36 x 295, busta v. 105 cm, listy š. 240 cm. Tato pamětní deska se skládá ze dvou částí. Nad portálem je umístěna busta F. Palackého, která má k podstavci připevněné dva zkřížené palmové listy. Jejich křížení je doplněno o vavřínový věnec. V dolní části busty je rok narození a úmrtí Palackého: * 1797 + 1876. Pod bustou, mezi hlavicemi pilastrů je nápisová deska, rozdělená na dvě části středovým kleákem. Text je vyvedený majuskulí: ZDE ŽIL A ZEMŘEL FRANTIŠEK PALACKÝ. Pod nápisovou deskou jsou na obě strany cviklů nad ostěním portálu umístěny kartuše s erby Františka Palackého a L. Riegera. Erby jsou ozdobeny lipovými snítkami. Zřejmě pochází od stejného autora a stejné doby jako busta s deskou. Signováno: Josef Václav Myslbe, po straně signatura kovolijecké dílny V. Maška