pomník zaniklé obce Čermná

Památník zaniklé obce Čermná tvoří kamenný kříž, umístěn ve středu čtvercového okrsku, který je vyskládán velkoformátovými dlaždicemi a ohraničen ohrádkou z kovových sloupků s řetězi. Odstupněný pravoúhlý sokl doplňují na pohledově pravé a levé straně druhotně osazené mramorové desky sekaného zlaceného textu v české a německé jazykové mutaci ve znění: "Čermná / byla založena v roce 1334 a měla před zánikem / 805 obyvatel. Žili ve 172 domech. / Celkově přináleželo k obci 1431 ha pozemků. V roce 1946 / byli obyvatelé v sedmi transportech / vysídleni do SRN. / Tento pomník byl v roce 1993 postaven jako / vzpomínka na naši starou vlast rodinou / Wilhelma Sellnera z Grünbergu v Hesensku." Střední část dříku s okosenými hranami tvoří rámované půkruhově ukončené niky. Na čelní straně je v ploše sekaný nápis ve znění: "Gewidmet / von / Wenzel / Pater / und / Gemeinde / Dittersdorf, / 1873". Další tři vpadlé plochy jsou v horní části zdobeny kruhovými terčíky s reliéfem vpravo christogramem IHS, na zadní straně hlavy patrně Panny Marie a vlevo mariogram jména MARIA. Nad křížením záklenků mělkých nik pokračuje odstupněný dřík s příponami sumarizovaných fiál, ukončený hladkým křížem rovného ukončení ramen.