památník Lidice

Národní památník Lidice se rozkládá na území historické obce Lidice, v severovýchodním okraji dnešního katastrálního území. Jedná se o krajinářsko-architektonicky upravené území se stavbou glorietu, fragmenty vypálených objektů, pomníky, hřbitovem a Růžovým sadem. Na jeho vzniku se podílel kolektiv autorů, jehož hlavní osobou byl František Marek. Z dalších osobností jmenujme sochaře Bedřicha Stefana a zahradního architekta Bohumila Kavku. Severovýchodní kout území zaujímá rozlehlá terasa s glorietem, pamětní síní a vzdělávacím střediskem, na nějž na západě navazuje Růžový sad a jižně území s pozůstatky domů v původní vesnici (místo prvního domu velitelství gestapa, Horákův statek, škola, kostel). Území doplňuje hrob mužů a nejjižněji položený hřbitov. V areálu jsou volně rozmístěny sochy a pomníky. Růžovým sadem lze projít do nově (po roce 1945) vybudované obce Lidice.