památník Jana Žižky z Trocnova

Areál tvaru protáhlého obdélníka vymezuje přístupová cesta od Borovan směřující do Trocnova naJ a V straně, na S a Z straně souvislé lesní porosty - na záp, lesní cesta Probíhající Žižkovým pomníkem kolem tzv. místa Žižkova narození,na severu lesní cesta směřující ke křižovatce za Žižkovým dvorcem a dále po okraji lesního porostu až ke komunikaci do Borovan. Areál zahrnuje tyto jednotlivé objekty: Trocnovský památník, domek správce, zříceniny Žižkova dvorce, Mikšův dvorec, Žižkův památník, místo Žižkova narozeni. Výchozím bodem areálu je budova Památníku Jana Žižky z Trocnova, kde jsou uloženy nálezy z obou trocnovských dvorců. Památník byl zřízen z původního poplužního dvora borovanského kláštera, který byl postaven v letech 1678 – 1679 pravděpodobně ze zbytků zdiva trocnovských dvorců. Od Památníku vede značená cesta po hrázi rybníků Horního a Dolního k lesu. Tam se nacházejí zbytky dvorce Žižkova strýce Mikše a 9 m hluboká studna náležející k dvorci. Odtud se po hrázi Grandlového rybníka přijde po cestě k místu údajného Žižkova narození. V 1908 zde byl umístěn balvan s nápisem. Návštěvník dále projde kolem monumentálního pomníku husitského hejtmana (díla prof. Josefa Malejovského z let 1958 – 1969) až ke zbytkům Žižkova dvorce. Součástí areálu je i malé Muzeum husitského hnutí. V sezóně k dispozici občerstvení s letní terasou.