palác Stephana Haupta von Buchenrode

Řadový třípatrový dům založený na půdoryse příčně orientovaného obdélníka se 14tiosou uliční fasádou (pravá krajní osa pravého rizalitu náleží podle rozdělení parcel sousední budově č. o. 19). Průčelí tvoří nedílný celek s průčelím sousedního domu č. o. 19 a na obou se uplatňují tytéž architektonické prvky. Průčelí je rytmizováno dvěma trojosými rizality, z nichž levý zaujímá 3.-6. osu zleva a v jeho ústřední ose je prolomen široký vstupní otvor. Všechna podlaží jsou s výjimkou 1. patra rizalitů, kde jsou okna se segmentovým záklenkem, prolamována obdélnými okny. Přízemí je členěno pásovou bosáží se strukturovanou omítkou. První a druhé patro je svázáno pilastry vysokého řádu, které nesou kladí s původně korunní konzolovou římsou. Nad římsou se vypíná jednopatrová nadstavba. Její meziokenní pilíře člení pilastry, na které dosedá nízké zalamované kladí. Dříky pilastrů zdobí vertikální pás tří kosočtverců s vepsanými rozetami. Okna všech pater mají olištované šambrány s listovcem. Okna 1. a 2. patra jsou spojována do souvislých vertikálních pásů pomocí čtvercových, listovcem lemovaných výplní s velkou ústřední štukovou rozetou z akantů. Rizality jsou završeny dnes zazděnou balustrádou z drobných pilířků. Nádvornímu průčelí dominuje mohutný hluboký rizalit s novodobou nadstavbou, který odpovídá levému rizalitu uličního průčelí. Hladká fasáda je prolamována pravoúhlými okny různé velikosti a členěna je pouze podokenními a patrovými římsami. Střecha je (s výjimku nadstaveb) sedlová. materiál: cihelné zdivo, hladká omítka lomené bílé barvy; bosované přízemí zvýrazněno tmavším odstínem šedé; podnož je obložena kamennými deskami; krytina: taška