Okresní nemocenská pokladna

Řadový čtyřpatrový dům s mohutným, podélně orientovaným dvorním křídlem, umístěným v zadním traktu parcely, jsou navzájem propojeny příčným komunikačním křídlem. Monumentální symetricky řešené palácové uliční průčelí z režného cihlového zdiva akcentované dvojicí postranních trojbokých arkýřů spínajících 2. a 3. patro. Vlastní hmota průčelí je prezentována jednotnou strukturou líců vazákové vazby lícových červeně pálených cihel. Doplněna je pak zeleně glazovanými cihlami tvořícími zvýrazňující prvky – kordonovou římsu parteru, průběžné nadokenní římsy jednotlivých podlaží, mohutnou obdélnou atikovou supraportu čtyř centrálních oken nejvyššího podlaží a zejména hmotu obou arkýřů. Líce glazovaných cihel, provedených v případě nadokenních říms v podobě tvarovek, jsou doplněny prvky čtvercového profilu o straně shodné s dvojnásobnou výškou zdicí cihly. V ose budovy prolomen mohutný pravoúhlý portál s profilovaným kamenným ostěním s vysokým nadsvětlíkem, zasahujícím plně do úrovně patra. Nadsvětlík je členěn vertikálními liniemi dvou sloupků nad kamenným nadpražním překladem. Zasklené otvory nadsvětlíku tvaru silně protaženého vertikálně orientovaného obdélníka kryjí mříže s pravidelným rastrem opakujícího se motivu stylizovaného vegetabilního ornamentu. Poněkud předstupující obchodní přízemí prolomené vedle výše uvedeného hlavního portálu vstupy a výkladci přechází v průčelí v 1. patře zkosenou horizontálou ze zelených polévaných cihlových tvarovek. Parter je komponován zcela nově při nedávné rekonstrukci kamennými obklady a velkými plochami výkladců a vstupních otvorů bez dalšího členění. Základní rozvrh průčelí je v 1. patře 2 osy + nadsvětlík portálu + 2, v 2. a 3. patře s arkýři 3 + 4 + 3 a v nejvyšším patře 1 + 4 +1. V postranních osách 4. patra, kde tvoří završení rizalitů, jsou na arkýři osazeny balkony s plnými parapety. Zadní stěny balkonů jsou tvořeny konkávně prohnutým lícem fasády. Převýšená střední část průčelí je završena velkou prázdnou plochou supraporty čtyř centrálních okenních os členěnou pouze kontrastním střídáním ploch kamene a rámů z prostých a polévaných cihel je završena silně vyloženou deskovitou korunní římsou. Tato římsa, litá z monolitického betonu, je dilatována vertikálně uloženými dřevěnými hranoly, jejichž čela jsou přiznána v líci a opatřena nátěrem odstínu glazovaných cihel. Z prostoru ulice je tak tento funkční dřevěný prvek vnímán jako cihelná tvarovka shodná s prvky umístěnými ve fasádě. Boční části domu jsou kryty sedlovými střechami, střední převýšená část vyrůstá do věžovitého nástavce krytého vysokou polovalbovou střechou prolomenou na uliční i dvorní straně velkými polygonálními vikýři. Průčelí dvorního křídla, orientovaného k budově komplexu IBC je prezentováno jednoduchou hladkou fasádou doplněnou kontrastními prvky přiznaných líců pálených cihel. Centrálním prvkem fasády je mělký rizalit nesoucí čtyři okenní osy. Z lícovaného cihelného zdiva vazákové konstrukce je tvořen celý parter, z něhož vystupují čtyři okenní osy trojdílných recentních oken, lemovaných jednoduchou omítanou šambránou. Pátá osa je v parteru tvořena garážovými vraty. Patro je pak od přízemí opticky odděleno řadou bodových cihelných prvků tvořených vždy dvěma spojenými čely cihly. Výše ve fasádě navazují již pouze liniové horizontální prvky, v případě prvního patra tvořené šesti plasticky vystupujícími pruhy z režných cihel v úrovni okenních otvorů. Do oken prvního patra a přízemí jsou osazeny typizované soudobé vnější žaluzie. Fasáda druhého až čtvrtého patra je sjednocena průběžnými horizontálními cihelnými římsami vedenými na bázi a ve vrcholu okenních otvorů. V nároží je akcentována horizontálními cihelnými prvky, naznačujícími nárožní bosáž. Stejný prvek, připomínající bosáž, je aplikován na špaletách obou krajních okenních os průčelí. Okenní výplně obou fasád jsou recentní, nahrazené při nedávné rekonstrukci. Pouze jedna osa okenních výplní východního dvorního průčelí – vedle rizalitu centrálně umístěného schodiště – je tvořena staršími okenními výplněmi, z nichž některé mohou být ještě původní. Jedná se o šestidílná okna osově výrazně vertikálně orientovaná.