okresní knihovna

Nárožní jednopatrová budova obdélného půdorysu, okrová štuková omítka. Průčelí do Klicperovy ulice 10 os, 1. a 8. – 10. osa rizalit, okna v přízemí obdélná, do tvaru T, v 2. – 7. ose půlkruhově zaklenutá, v přízemí plastická rustika, kolem okna v rizalitech profilované šambrány s klenákem, u ostatních jen klenák. Kolem domu obíhá kamenný sokl z pískovcových desek. Na nároží jedna osa- hlavní vchod půlkruhově zaklenutý s profilovanou šambránou, klenákem a plastikami dvou orlů. Kolem budovy obíhá profilovaná kordonová římsa, na ní na průčelí dvě kamenné koule po stranách, uprostřed štukový ovál s včelou, festony a hlavou Merkura, nad tím arkýř s dvěma okny po stranách, uprostřed nika. Arkýř tříboký a konkávně vydutý, nahoře profilovaná římsa a půlka cibulové střechy s lucernou. Po bocích arkýře vždy jedno okno půlkruhově zaklenuto s profilovanou šambránou, po stranách pilastry, dole parapetní feston s římsou na konzolách, nad oknem segmentově zaklenutá římsa s volutou, maskaronem a listy. V 1. patře kolem obdélných oken profilované šambrány s kapkami. Dole parapetní římsa na konzolách, nahoře segmentová římsa nebo zašpičatělá s klenákem. Ve 4. a 5. ose parapetní oválná štuková výplň, profilovaná římsa přechází ve střední půlkruh, nad tím štuková výzdoba- volutová profilovaná prohnutá římsa se středním volutovým medailonem (nahoře pštrosí pírka, kolem listy a dva rohy hojnosti s mincemi). V rizalitu v 8. až 10. ose jsou profilované šambrány a půlkruhově zaklenutá okna, mezi okny a po stranách pilastry, pod okny festony, je to stejné jako u 1. osy v průčelí, jen v 9. ose není maskaron, ale volutový medailon s včelou. Nad profilovanou korunní římsou je segmentový štít se štukovou výzdobou (úl, kolem listy a slunečnice, voluty, nahoře dvě hlavy putti). Za úlem reliéf Hradce Králové s věžemi kostela (sv. Duch) a Bílou věží. Nad profilovanou korunní římsou je na středu (4. a 5. osa) segmentová výduť a nahoře váza, po stranách dvě koule. Nad římsou nízká plná atika s oválnou výzdobou. Střecha sedlová, hřeben rovnoběžný s ulicí, pokrytý měděným plechem. Průčelí do Tomkovy ulice pětiosé- 1. osa u vchodu rizalit, výzdoba stejná jako u druhého průčelí, v 2. až 4. ose stejné jako u 2. až 7. osy do Klicperovy ulice, 5. osa je boční vchod (obdélný, s profilovanou šambránou s kapkami), nad tím oválné okno s volutami, klenákem a půlkruhově zaklenutou římsou. V 1. patře stejné v 2. – 4. ose jako u 2. – 7. osy do Klicperovy ulice, 5. osa s rovnou římsou s klenákem nad profilovanou korunní římsou, oválná výzdoba na atice, na nároží váza. Nad hlavním vchodem segmentově prohnutá římsa, nad ní plná atika, na bocích s vázami, v průčelí volutový štít s oválným oknem s klenákem a štukovou výzdobou, nahoře profilovaná segmentová římsa, na vrcholu váza, za tím báň s lucernou a makovicí, hromosvod, kryté měděným plechem. Levý bok bez ozdob, střecha sedlová, hřeben rovnoběžný s ulicí, krytinou měděný plech. Krov sedlový. Zadní průčelí do dvora tři osy, z boku dvě osy bez ozdob. Všude štuková omítka okrové barvy.