Ochranné pásmo středověké tvrze v Bošovicích

Ochranné pásmo respektuje někdejší vnější valové opevnění tvrze, je však přizpůsobeno současné parcelaci pozemků. Tvrz v Bošovicích se poprvé připomíná r. 1398, stála pravděpodobně již dříve, roku 1408 byla tvrz pustá, za válek mezi markrabaty ji zničili asi přívrženci markraběte Jošta. Roku 1415 je již zmiňována nová tvrz z kamene a cihel. V 15. století její majitelé přistavěli vedle věže jednoposchoďový palác o dvou světnicích nahoře v poschodí a dvou v přízemí. Tvrz odděloval od terénu a blízkého dvorku velmi hluboký a široký příkop, který ji obemykal ze všech stran. Byl lemován hliněným valem, který zpevňovala na temeni dubová palisáda. Na tvrz se přicházelo po rampě k brance ve valu a odtud po dřevěném mostě nad příkopem. Uprostřed nádvoří byla hluboká studně. V 16. století byl ke staré tvrzi přistavěn do středověkého příkopu renesanční zámeček, pravděpodobně za Bošovských z Polánky (1481-1574). Poslední z nich byl Petr Bošovský. Jeho synové Bošovice prodali, do roku 1627 je vlastnilo více majitelů, v roce 1627 získal Bošovice kníže Maxmilián z Lichtenštejna, v jeho rodu zůstaly téměř 300 let, na tvrzi však bydleli místo šlechty vrchnostenští správcové.