obchodní a nájemní dům nadace Valentina Gerstbauera

Podsklepený objekt je tvořen čtyřmi křídly obklopujícími obdélníkový dvůr s podélnou osou západ – východ, přičemž hlavní reprezentativní západní křídlo orientované do náměstí Svobody je pětipodlažní a ostatní tři křídla orientovaná do vnitrobloku jsou čtyřpodlažní, s výjimkou schodišťových částí, které jsou převýšené. Jednotlivá křídla jsou zastřešena několika typy střech (uplatňuje se zde střecha sedlová, valbová a plochá), krytých různými druhy střešní krytiny (režná pálená taška, falcovaný plech, aj.). Hlavní západní průčelí, opatřené mimořádně bohatou sochařskou a štukovou výzdobou, je sedmiosé s průjezdem do dvora umístěným ve střední ose. Vertikálně je děleno na ústřední pětiosou část ve formě monumentálního portiku, sevřeného po stranách hlubokými rizality, opatřenými hrubou pásovou bosáží, završenými mohutnou konzolovou římsou a korunovanými věžicemi krytými helmicemi. Horizontálně je průčelí rozděleno na dvě části – mohutnou soklovou partii sahající přes dvě podlaží završenou masivní průběžnou kordonovou římsou, jež de facto tvoří průběžný balkón s bohatě zdobeným litinovým zábradlím, výše pak na tuto část navazuje třípatrové piano nobile završené ve střední části mohutným kladím s římsou podloženou zubořezem. Ústřední část je vertikálně akcentována čtyřmi vysazenými stupňovitými podstavci, na nichž jsou usazeni rovněž čtyři mohutní atlanti (každý v originálním pojetí), nesoucí mohutné, výrazně plasticky dekorované volutové konzoly vyložené kordonové římsy. Nad ní pak pokračují tyto vertikální osy v kvádrovaných pilířích (na výšku jednoho podlaží) nesoucích toskánské sloupy, avšak se stylizovanými kompozitními hlavicemi, které spínají čtvrté a páté podlaží a nesou kladí, v jehož vlysu je umístěn nápis „PALÁC NADACE VALENTINA GERSTBAUERA“ (původně se jednalo o nápis „VALENTIN GERSTBAUERISCHES STIFTUNGSHAUS“). Nad římsou kladí v ustoupené pozici probíhá ještě průběžná korunní římsa, propojující ústřední část s krajními rizality, na níž ještě nasedá atika, členěná pilastry a vpadlými obdélnými plochami. Již zmíněné litinové zábradlí balkónů třetího podlaží je mezi okny pravidelně členěno pilířky s dekorativními štíhlými vázami, jež jsou předsazeny kvádrovaným pilířům. Balkóny se nacházejí také ve čtvrtém podlaží střední části, kde jsou opatřeny zábradlím tvořeným zděnými pilířky a litinovými výplněmi. V průjezdu do dvora jsou osazena masivní, náročně dekorovaná litinová vrata. Po stranách průjezdu jsou v parteru domu umístěny obchodní jednotky a výškově obdélné výplně jsou tvořeny čtyřdílnými novodobými výkladci se vstupem ve střední části. Okenní otvory v prvním patře jsou šířkově obdélné (v krajních rizalitech se segmentovým záklenkem), s pětikřídlými výplněmi, rámované plastickými šambránami s ušima (v krajních rizalitech korunovanými volutovými klenáky). Ve druhém patře jsou ve střední části okenní výplně výškově obdélné šestikřídlé s poutcem přibližně v horní třetině výšky a v rizalitech výrazně výškově obdélné dvoukřídlé, ze dvou třetin prosklené balkonové dveře, s dvoudílným proskleným nadsvětlíkem. Okenní výplně střední části třetího patra jsou výškově obdélné, střídavě užší trojkřídlé (dělené tzv. na „T“) a širší čtyřkřídlé (tři vertikální křídla a horizontální tzv. ventilačka). V rizalitech jsou trojkřídlé, přičemž spodní křídla jsou dále dělena vertikálními příčlemi na celkem čtyři pole. Všechna okna tohoto patra jsou opatřena dekorativními klapačkami. Ve čtvrtém patře jsou opět výškově obdélná okna se střední částí sledující šířku oken třetího patra, střídají se zde však výplně čtyřkřídlé s šestikřídlými a v rizalitech jsou čtyřkřídlé. Okna třetího a čtvrtého patra střední části jsou rámována bohatě zdobenými šambránami, přičemž výrazně vysazená nadokenní římsa třetího patra tvoří podokenní římsu čtvrtého patra. Rovněž okna druhého a třetího patra rizalitů jsou zvýrazněna plastickými, na výšku spřaženými paspartami, přičemž nadokenní římsy třetího patra tvoří balkóny čtvrtého patra, které jsou opatřené dekorativním litinovým zábradlím se zlatými ratolestmi a štítkem uprostřed. Věžice čtvercového půdorysu korunující rizality, prosvětlené z každé strany výškově obdélným oknem a dekorované bohatou štukovou výzdobou, jsou usazené mezi čtyři kamenné vázy. Završeny jsou helmicemi krytými měděným falcovaným plechem, dekorovanými ve spodní části osmi vázami a završenými dekorativními měděnými makovicemi. V průjezdu jsou originální velké prosklené výkladce s dekorativními dřevěnými rámy střídány masivními pilastry s dříky opatřenými pásovou rustikou a obdélnými štítky z umělého mramoru a stylizovanými kompozitními hlavicemi. Pilastry popírají kazetový strop. Poslední pole průjezdu po pravé straně vyplňují masivní, náročně dekorovaná litinová zasklená vrata s proskleným nadsvětlíkem, sloužící jako přístup do horních obytných podlaží hlavního křídla. Dvorní fasády jsou přirozeně mnohem méně zdobné. Horizontálně jsou členěné kamenným soklem, oblounovou soklovou římsou, pásovou rustikou v přízemí a prvním patře, dvěma kordonovými římsami oddělujícími první a druhé patro, dále v případě podélných křídel průběžnou parapetní římsou oken druhého patra a konečně římsou korunní. Podélná křídla jsou prosvětlena výškově obdélnými čtyřkřídlými okny dělenými tzv. na „T“ s poutcem v horní třetině výšky. Příčná kratší křídla jsou z dvorní strany prosvětlena opět výškově obdélnými, avšak šestikřídlými okny, rovněž s poutcem v horní třetině výšky. Veškeré okenní výplně jsou dřevěné, dvojité, osazené v hloubce špalety (to platí taktéž pro okna výše popsaného hlavního průčelí). Okna dvorního průčelí jsou rámována rýhovanými šambránami, završenými svazkovými klenáky. Okna třetího patra jsou doplněna dále parapetními římsami a okna příčných křídel také nadokenními římsami. Pasivní plocha druhého a třetího patra je provedena v hrubé omítce. Uvedené architektonické členění neplatí pro převýšené schodišťové části, které jsou akcentovány odlišným členěním. V případě schodišťové části hlavního křídla je v protikladu k okolní fasádě použita hladká omítka, okna první až třetí mezipodesty jsou spřažena hladkou šambránou lemovanou plastickým páskem a završenou mohutným svazkovým klenákem. Pod okny jsou umístěny plastické parapetní výplně. Okno nejvyšší mezipodesty má obloukový záklenek a je doplněno parapetní římsou rovněž s plastickou parapetní výplní. Obloukový tvar okna je kopírován rovněž v pásové bosáži nad ním. Schodišťové části podélných křídel jsou akcentovány pásovou bosáží a dále členěny obdobně jako schodiště hlavního křídla. Parter podélných křídel je prolamován novodobými kovovými výlohami obchodních jednotek. Interiéry domu jsou ve velké míře dochovány v autentické podobě. Setkáme se zde s typickou původní dekorativní keramickou dlažbou, schodišti opatřenými originálním litinovým zábradlím, dekorativními štuky, originálními dřevěnými kazetovými dveřmi do bytů (v některých případech s originálními mosaznými štítky, kukátky a schránkami na dopisy), a to včetně dřevěného kazetového deštění.