nájemní dům Moritze Schrattera s kavárnou

Řadový nájemní dům o čtyřech, v čele pěti patrech ukončuje úzký blok do Jakubského náměstí. Zatímco trojosá boční průčelí členěná ústředním rizalitem a završená osovými atikovými štíty, obrácená do ulic Běhounské a Kozí navazují na uliční řadu, příčně orientované čelní nárožní průčelí, obracené do Jakubského náměstí je výrazně dynamicky tvarované. Jeho formu určenou křivkami v půdorysu charakterizují zejména výrazně zaoblená nároží. Charakteristická jsou sdružená okna, v parapetních meziokenních výplních a v nadokenních výplních se uplatňuje bohatý plastický geometrický dekor, který je svým tvaroslovím velmi invenční. Pozoruhodné jsou rovněž další pečlivě provedené štukové práce jako expresivní maskarony puttů a stylizované vázy s květinami na bočních průčelích. Přísně symetrická náročně komponovaná fasáda využívá kromě geometrizovaných motivů také střídání ploch hladkých a hrubě strukturovaných omítek a rytmu nejrůznějších vpadlých či vystupujících polí či pásů. Akcent hlavního nárožního průčelí tvoří figurální reliéf ženy s pávem a dítětem, nad ním se nachází balkón s hranolovou balustrádou. Parapet balkonu vybíhá na obou okrajích ve vysoký sokl s ženskými bustami. Střecha je tvarovaná do podoby vzduté mansardy a její tvar připomíná obrácenou loď, což ještě umocňuje plechová střešní krytina. Parter byl dodatečně upraven přidáním velkých výkladců, interiéry parteru byly upraveny halovým způsobem za použití lehkých příček.