nájemní dům Marie Uherkové

Uliční průčelí - výrazně strukturované pětiosé, respektive devítiosé průčelí, člení široký střední rizalit, zaujímající většinu průčelí v šíři tří, resp. sedmi os (část os je sdružených po dvou a po třech otvorech). Uprostřed tohoto mírně předstupujícího rizalitu plasticky vystupuje expresivně tvarovaná hmota druhého, centrálního rizalitu, tvořeného po stranách dvojicí hranatě zalamovaných pilířů, svírajících ustoupenou trojboce završenou lodžii ve zvýšeném přízemí a nad ní trojboký arkýř spínající obě patra, který je členěn štíhlými trojbokými pilířky a v tupých úhlech zalamovanými vpadlinami. Pilíře i pilířky podpírají vyloženou korunní římsu, nesoucí před valbovým zastřešením rizalitu soustavu pilovitě uskakujících ústupkových štítů (po stranách dva trojúhelné, uprostřed obloukový). Centrální rizalit je prolomen otvory tvaru štíhlého vertikálního obdélníku sdruženými po třech (střední otvor je větší), pod okny vystupují trojúhelníkově vyložené parapetní římsy, podepírané v 1. patře klenáky, v 2. patře trojbokými pilířky. Vnitřní prostor lodžie je trojosý se středním vstupem na trojboce vyložený balkon, obehnaný plným parapetem a dva postranní okenní otvory; vstup je završen nadsvětlíkem s charakteristickým výtvarným prvkem domu, dvěma lištami na koso dělenými bočními tabulkami a střední členěnou, rastrem tří vertikálních lišt. Mimo centrální rizalit je plocha širokého rizalitu horizontálně členěna oplechovaným pultem, oddělujícím suterén od přízemí a nahoře profilovanou korunní římsou, vertikálně pak osou sdružených okenních otvorů se zkosenými špaletami (přízemí) a šambránami (2. patro), okosenými středními pilíři a krystalicky vpadlými parapetními výplněmi (1. patro). Okenní otvory jsou obdobné jako na centrálním rizalitu, pod okny vystupují trojúhelníkově vyložené parapetní římsy s klenáky či pilířky ve vpadlinách. Průčelí mimo široký rizalit jsou o šíři jedné osy. Levou tvoří pravoúhlý portál vstupu z umělého kamene s okosenou špaletou, dekorovaný vroubkovanými pásy. Ve vstupu jsou zavěšeny dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s vertikálně protáhlými prosklenými obdélníky, dělenými třemi vertikálními lištami. Nad portálem se nachází nadsvětlík se široce zkosenou hranou se třemi otvory, dělenými okosenými pilířky a nad ním, v 1. patře, prosklený pětiboký arkýř a v 2. patře velký okenní otvor s dřevěnou parapetní výplní. Pravá krajní osa průčelí je tvořena úzkými obdélnými okénky, orámovanými společnou vertikální plastickou šambránou se šikmými hranami. Dvorní průčelí je hladké čtyřpatrové, sedmiosé, prolomené pravoúhlými okenními otvory a vstupem ve střední ose v 2. suterénním podlaží. V nejvyšším patře je pouze čtyřosé, prolomené většími obdélnými okny a členěné pravoúhle zalamovanou korunní římsou, oddělující dvě postranní osy v zešikmených plochách nepravé mansardy, opatřených krytinou (pálená taška bobrovka – vpravo a plech – vlevo). Nad korunní římsou nad středními dvěma osami se vypíná trojúhelníkový ústupkově ořímsovaný štít, prolomený drobným hrotitým otvorem v obdélné vpadlině. Postranní okenní otvory rámuje vikýřová architektura s ústupkovou šambránou a pětibokým štítem, střední okna zespodu lemují parapetní římsy. V druhé ose zleva se v přízemí a v 3. a 4. podlaží (tj. v přízemí a v 1. patře) nachází novodobé kovové balkony nahoře kryté proskleným pultem, které nahradily starší konstrukci balkonové osy kryté pultovou stříškou. Nejnižší, 2. suterénní podlaží tvoří soustava sklepních prostor na severu (při ulici), oddělena schodištní chodbou od jižní části spíš obytného charakteru, kterou je rozdělena - severojižní chodbou ústící v anglickém dvorku. O podlaží výše se nachází 1. suterénní etáž rozdělená východozápadní příčnou chodbou na severní a jižní obytný díl; do chodby na západě ústí zalomené schodiště z 2. suterénu, na východě z ní pak stoupá zakřivené rameno schodiště na podestu před hlavním uličním vstupem. Odtud již dům vertikálně propojuje schodištní šachta lichoběžníkového půdorysu, jíž stoupá schodiště tvořené rameny, vybíhajícími z podest a mezidpodest v ostrých a kolmých úhlech, které dohromady vymezují střední prostor šachty trojúhelníkového tvaru. Z podest jednotlivých pater vybíhá k západu krátká chodba, z níž se vstupuje do bytů. Schodiště nedosahuje k samotné stěně severního průčelí, lichoběžníkové severní mezipodesty jsou osvětlovány obdélným otvorem z drobného prostoru charakteru zimní zahrady, vsunutého mezi severní průčelí a schodištní šachtu. Podobně jako je lichoběžníkový tvar prostoru schodištní šachty i trojtraktovou dispozici bytů určuje centrální lichoběžníková předsíň, kterou lemuje severní a jižní sled místností. V bytech je dochována řada detailů, vestavěné spížní skříně, madla a niky na kosmetické prostředky v koupelně apod. Tvary konstrukčních prvků schodištní šachty se propisují do geometrického ornamentálního dekoru keramických obkladů stěn, dlažeb podest, okenních výplní a nadsvětlíků, do celkové téměř všudypřítomné hry geometrických tvarů. Střecha domu je sedlová s keramickou krytinou, na severní straně do šikmé střešní roviny sedlové střechy proniká mohutná valba širokého rizalitu, partie kolem rizalitu jsou oplechované, na východním okraji je prolomeno střešní okno osvětlující schodištní šachtu; z jižní šikmé střešní roviny vystupuje sedlová stříška trojúhelníkového štítu. Na západním okraji severní strany střechy se nachází šachta světlíku.