nájemní dům Benedikta Škardy

Řadový nájemní dům, nacházející se na ulici Dvořákova č. p. 646/ č. o. 10, v k. ú. Město Brno. Pětipodlažní podsklepená stavba z cihelného zdiva, s převýšeným „olbrichovským“ štítem, je zastřešená sedlovou střechou s pálenou krytinou, s hřebenem orientovaným rovnoběžně s uliční čarou; za štítem s převýšeným vikýřem, navazujícím kolmo hřebenem na vystupující část střešní plochy nižší části střechy základní hmoty objektu. V třetině dvorní části objektu je nad mírně vystupujícím rizalitem schodiště dům zastřešen rovnou střechou. Dům přiléhá k terénu ve dvou rozdílných úrovních – zatímco u vstupu z ulice se nad úrovní ulice nachází pouze úzké odvětrání suterénu a vstup do zvýšeného přízemí, na straně dvora terén navazuje přímo na úroveň suterénu, odkud je dvůr přístupný. Dům je orientovaný uliční fasádou na sever a dvorní fasádou na jih. Zatímco je fasáda do dvora jednoduchá a přístupná pohledu pouze z vnitrobloku, uliční fasáda se nachází v exponované poloze v linii ulice Dvořákova, do které se otevírá průhled z ulice Mozartova. V obchodním parteru do ulice jsou situovány dva vstupy do kavárny (jednoduché dveře s nadsvětlíky) a v pravé části dvukřídlé vstupní dveře (s nadsvětlíkem členěným v ose stojnou), vedoucí do chodby a na schodiště do obytné a kancelářské části pater domu. Parter je oddělený korunní římsou od tří podlaží „bel étage“ (reprezentativního patra), které je vertikálně členěno na tři části a zdůrazněno konvexně vystupujícím průběžným obloukovým arkýřem ve střední ose, podepřeným třemi kovovými volutovými konzolami, navazujícími na dochovanou kovovou část původní korunní římsy. Plocha fasády parteru je provedena v horizontálně členěném a jen mírně plastickém jednoduchém štuku šedé barvy (původní černý opaxitový obklad s ozdobnými kotevními mosaznými hřeby a vyšší kamenný sokl se nedochoval). Rámy výkladců a vstupních dveří jsou dřevěné, v barvě přírodního dřeva. Dominantními prvky vnějšího průčelí domu jsou tři osy nad sebou situovaných kastlových dřevěných oken ve třech podlažích vznešeného patra, po stranách arkýře oken třídílných, v arkýři pak dvoudílných a doplněných po stranách okny jednodílnými – tedy v celkovém dojmu oken čtyřdílných, vše s rámy v barvě tmavě modrozelené, kombinovanými s bílými otevíravými křídly. Okenní otvory jsou vždy v jednom rámu členěny sazovým vlysem na dvě otevíravé části nad sebou, v horní části jsou výplně opatřeny rastrovým členěním podružnými profily. Plocha fasády vznešeného patra je hrubě plasticky omítnuta a horizontálně jemně členěna na tři přes sebe ložené díly. Hranu tohoto ložení určují nadokenní římsy průběžné přes celou šířku fasády, které jsou nad okny v obou bočních osách fasády obloukově tvarovány a zespodu obloženy černým opaxitem, stejně jako římsy u všech okenních parapetů nacházejících se nad parterem domu. Zaoblené špalety oken tří podlaží vznešeného patra jsou obloženy skleněnými mozaikami, zlacenými na jejich „rubové“ straně a doplněny flankováním tvarovanými barevnými skly a štukovým vrásněním (na místech původního a dnes již zcela nedochovaného pásového černého opaxitového obkladu). Na tři podlaží vznešeného patra naléhá předsazený průběžný zvlněný balkon, tvarovaný v oblouku shodně s arkýřem a podepřený konzolami, vycházejícími na bočních stranách fasády ze štukově vrásněných vertikálních pásů fasády. Původní čtvercové rámování dekorativních polí parapetu balkónu černým opaxitem se nedochovalo, stejně jako obložení čtvercových polí (původně barevnou skleněnou mozaikou). Fasádu zakončuje převýšený, volutově tvarovaný štít, vycházející z úrovně „balkonového podlaží“ ve čtvrtém patře domu. Zde se nachází okna stejná jako v nižších patrech domu, v osové návaznosti na okna nižších pater a ve středové ose štít ještě doplňují v další výškové úrovni osazená dvě jednoduchá užší okna, nad kterými je ve vrcholové části štítu situováno navíc jedno jednoduché malé větrací okénko. Atika štítu je oplechována. Dispozice domu je určena dvojtraktem (středová nosná zeď je rovnoběžná s obvodovou zdí uliční fasády), místnosti jsou orientovány okny na sever, nebo jih. Původně byly v přízemí dva obchody, které jsou dnes spojeny do jednoho prostoru kavárny a tento prostor je propojen samostatným schodištěm se suterénem, kde vzniklo namísto sklepů zázemí kavárny. V typickém patře se původně nacházelo pět větších místností. V části orientované do dvora je situované schodiště s původním secesním zábradlím a s vitrážovými okny ve všech patrech, která jsou dochována v původní podobě. Celkový rámec vitráže společného schodišťového prostoru je pro všechna patra stejný, avšak motivy se mění v části kompozice znázorňující krajinu. Dílčí vitráže jsou zachovány i v dnes pronajímaných prostorách. V minulosti docházelo v souvislosti s ohledem na proměnu standardů a dobové změny požadavků na bydlení k obměnám dispozice.