náhrobek rodiny Nechanické a Kobrovy

Náhrobek umístěný v jihovýchodním cípu hřbitova v blízkosti oplocení náleží rodině Nechanických a Kobrových. Hrobové místo je překryto širokou základovou betonovou deskou, na které jsou položeny dvě kaskádovitě zúžující se krycí desky z leštěného kamene, patrně syenitu. U paty hrobu, východním směrem se nachází náhrobek v podobě edikuly se segmentově tvarovaným tympanonem s kovovým reliéfním kalichem. Edikula nese meziválečné tvarosloví a je vyrobena z leštěného kamene, patrně jemnozrné žuly a je jí předsazen truhlík ze stejného materiálu i tvarosloví, který je osazen reliéfní postavou zhroucené hráčky na lyru z mědi. Edikulu vyplňuje nápisová deska z leštěného tmavého kamene (syenitu, žuly?) nesoucí nápis: "RODINA / NECHANICKÁ / - - / KOBROVA" a fotografii manželského páru, která nese životní data zemřelých: * 16. 11. 1925 - + .. .. 2013 (pod mužem) a * 16. 2. 1925 - + 7. 5. 20.. (pod ženou). Písmena nápisu jsou kovová (měděná) reliéfně vyskládaná a poslední dva novodobější řádky jsou zlacené. Náhrobek flankují dvě klečící postavy, z čelního pohledu vpravo je postava anděla, vlevo plačky pocházející z druhé poloviny 19. století. Anděl ztvárněný z profilu klečí na levé noze, pravou má pokrčenou a nakročenou vpřed. Mezi stehny mu leží urna skvětinovým věncem, o kterou se opírá sepjatýma rukama. Mladistvou líbeznou tvář, kterou lemují dozadu sčesané probírané polodlouhé lehce zvlněné vlasy natáčí k divákovi. Oděn je ve spodní roucho, přes něž má oblečenou kratší tuniku splývající v bohatých záhybech. Andělova záda překrývají výrazná křídla. Postava plačky je diagonálně posazena na sokl signovaný: "ANT. SUCHARDA / NOVÁ PAKA". Postava kleči na obou kolenou v žalostném gestu se skloněnou hlavou a obličejem skrývým v překřížených dlaních. Vlasy sčesané na pěšinku ji v pramenech splývají přes ramena a záda. Oděna je ve volné roucho s širokými rukávy, pod kterým se zřetelně rýsují obrysy stehen a kolenou.