mřížové oplocení

Čtvercové oplocení uprostřed krupského náměstí chrání zde na rokokové soklové architektuře vztyčenou sochu sv. Františka Xaverského. Oplocení tvoří čtyři pískovcové sloupky v nárožích, podezdívka z lomového kamene a čtyři mřížová plotová pole z kovaného železa. Podezdívka pod plotovými poli je vyzděná z drobnějšího lomového kamene, na maltu s velkým podílem cementu, spárovaná, neomítaná. Vzhledem ke stoupajícímu terénu je na jižní straně vyšší, na severní výškově skoro splývá s navazujícím dlážděným terénem. Sloupky jsou lehce kónické, zakončené nízkou valbou. Z důvodů opakovaného poškození při kolizích s dopravními prostředky jsou jižní sloupky přeražené, čepované, lepené. Na sloupcích jsou patrné starší zatmelené otvory po osazování plotových polí. Severní sloupky jsou již nové, kopie. V současnosti je nový severozápadní sloupek opět uražen. Mřížoví plotových polí je tvořené ze snýtovaných rámů z plochých profilů a ze spirálově stáčených a drobnými akanty zdobených prutů kruhového průřezu. Florální výplety, vázané průniky, jsou k plochým profilům připojované objímkami. Objímky jsou k rámům z plochých profilů uchycené nýty. Jižní plotové pole je na čtyři části dělené, první a třetí část zleva je užší, třetí je navíc dovnitř otvíravá, jde o branku. Východní plotové pole je na dvě části dělené, hlavní širokou pravou část doplňuje úzká, levá. Nebylo tomu tak vždy, na fotografiích z r. 2005 je kompozice obrácená. Severní pole je shodné s východním, pouze stranově obrácené. Západní pole dnes chybí.