morový sloup

Asi 8,5 m vysoká kompozice sloupu se sochou a samostatných soch. Je provedená na čtvercovém půdoryse. Je osazená na dvou pískovcových stupních. Vnitřní plocha je ohrazená pískovcovým zábradlím. Široké madlo z boku profilované předsazením nese pět plných tumbových kuželek. V rozích jsou hranolové pilířky s prázdnými obdélnými vpadlinami, které jsou z boku doplněné o poloviční kuželky. Pilířky nesou sochy světců zády otočené ke sloupu. V severovýchodním koutě je socha sv. Šebestiána vysoká cca 1,4 m. Levou ruku má připoutanou ke kmeni nad hlavou, pravou za zády. Kromě bederní roušky je nahý. V severozápadním koutě je socha sv. Floriána vysoká cca 1,4 m. V pravé ruce má džber hasící dům u své nohy, pravou se opíral o kopí, které chybí. Na sobě má tradičně stylizovaný římský vojenský oděv. V jihozápadním koutě je socha sv. Jana Nepomuckého vysoká cca 1,3 m. Postava je oděná do kleriky a rochety, přes kterou má přehozený kožešinový pláštík. Na prsou drží větší krucifix. Pravou rukou přidržuje spodní hranu břevna, levou rukou nohy Krista. Na vztyčené hlavě má tradiční biret a sestřižený plnovous. V jihovýchodním koutě je socha apoštola Jana vysoká cca 1,2 m. Postava muže s delšími vlnitými vlasy a krátce střiženým vousem je oděná do řaseného roucha. Pravou ruku má sevřenou na prsou, v levé ruce, volně svěšené, drží malou knihu. Vlastní sloup je osazený na nízkém soklu, ukončeném bohatě profilovaným zúžením. Na soklu je uložený masivní dřík. V nárožích ho rámují lizény, které mají na celou výšku obdélné vpadliny. V čelní východní ploše je zamřížovaná grotta s půlkruhovým záklenkem, nad níž se nachází letopočet 1713, psaný arabskými čísly. Ukončuje ho výrazně předsazená římsa, shora a zdola doplněná podbrádkou. Horní užší dřík je uložený na nízkém plintu s hranou profilovanou zvonovnicí a ústupkem. Na bocích dříku je zdoben diamantováním, vpředu je reliéf Zvěstování P. Marie, vzadu donační tabule. Zvěstování P. Marie zpodobňuje v pravém rohu sedící Marii a vlevo nad ní se vznášejícího anděla s palmovou ratolestí. Nad Marií je holubice, nad andělem v oblacích boží oko. Donační tabule je tvořená sladovnickým cechovním znakem umístěným v oválném medailonu s nápisem „CARL IOSEPH POCCTA“. Ten je shora rámovaný akantovými listy, zdola volutami na kterých je zavěšená rouška s nápisem kapitálkou obsahující chronogram 1713 „LETA KTEREHOŽ BUĎ/DANA CŽEST I/BOHV I TAKI/MARII CISTEI/PANIE“. Na profilovanou římsu navazuje sloup zdobený uprostřed dvěma kartušemi s mariánským monogramem, v horní s reliéfem Nejsv. Trojice. Na kompozitní hlavici stojí skulptura Immaculaty v tradičním pojetí, se zlacenou kovovou svatozáří a s hvězdami.