Morový sloup

Drobný kamenný objekt - "morový sloup" (svým charakterem spíše pilířová boží muka). Na dvoustupňovou základnu navazuje soklová část, nad níž pokračuje vlastní hranolový dřík pilíře. Na bocích jsou plochy-pole s latinským nápisem (z části již zaniklým a nezřetelným). V horní části dříku navazuje partie se dvěma mohutnými římsami a s otevřenou kaplicí (původně zde byla socha Ukřižovaného). Kaplice se sloupy a polosloupy je na třech stranách otevřená (polosloupy i plná stěna jsou asi výsledkem pozdější úpravy při kompletaci rozebraného objektu). Na vrcholu kamenné stříšky je koule s kovovým patriarším (lotrinským) křížem. Morový sloup dříve evidován v rámci areálu kostela sv. Klimenta v Holešovicích-Bubnech. Původně sloup údajně vznikl r. 1680 v místě pohřebiště obětí moru, v místě ulice Na Šachtě. Poté několikrát přemístěn. Do 60. let 20. stol. stál na rohu ulic Za Elektrárnou a U Sjezdového paláce (nyní ulice U Výstaviště) v prostoru před nynější sportovní halou. V první polovině 60. let byl rozebrán a uložen u kostela sv. Klimenta (k r. 1964 byl již v zápisu ve státního seznamu zmíněn jako morový sloup u kostela sv. Klimenta, ve spisech k přemístění je uváděno spíš datum 1966). V roce 1986 byl osazen v areálu ZOO Praha, kde je u sloupu kovová informační deska. Podrobněji k historii, přemísťování, popisu i k nápisům na sloupu viz literaturu a prameny.