morový sloup

Mariánský morový sloup se nachází v severozápadním rohu náměstí Svobody (dříve Dolní či Velké náměstí). Čelní strana je orientována směrem k ulici Kobližné. Spodní část architektury sloupu tvoří čtyřboký postament s grottou (uvnitř sv. Rozálie) a pamětními nápisy. Postament završuje římsa, nad níž jsou umístěny čtyři postamenty se sochami morových světců – sv. Šebastiána, sv. Rocha, sv. Karla Boromejského a sv. Františka Xaverského. Uprostřed na soklu s kartušemi je sloup s kompozitní hlavicí, na níž stojí Panna Maria s dítětem. Statue stojí na vyvýšeném stupni. V minulosti se počet stupňů měnil v závislosti na zvyšování či snižování okolního terénu na náměstí. Monument chrání kuželková balustráda, která bývala obehnána ještě patníky se zavěšenými řetězy, ty však byly zrušeny. Postament sloupu tvoří blok pernštejnského mramoru. Jeho vystupující nároží zdobí reliéfní dekor s festony, věnci a ovocem. V čelní straně je vyhloubena grotta, v níž leží socha svaté Rosalie. Čelní stěna grotty nese reliéfní okřídlené hlavičky andělů. Ostatní stěny postamentu nesou zlacené latinské nápisy s chronogramy, které připomínají stavbu a opravy sloupu (viz Nápisy). Postament je završen předsazenou profilovanou římsou, na níž jsou rozmístěny čtyři hranolové sokly, nahoře a dole s profilovanými římsami, na nichž jsou osazeny sochařské figury čtyř morových patronů (na soklech zlacené nápisy se jmény světců). Na východní straně vlevo sv. Šebestián a vpravo sv. Roch. Sv. Šebestián je zobrazen jako mladík, podaný v aktu, oděný pouze v bederní roušce, který stojí přivázaný ke stromu a jeho nahé tělo probodávají zlaté šípy. Sv. Roch oblečený v krátké tunice a plášti spíná ruce v modlitbě. U pasu mu visí čutora, na zádech poutnický klobouk a na nohou má obuté sandály uvázané až ke kolenům. U jeho nohou sedí pes. Na západní straně stojí vlevo sv. Karel Boromejský a vpravo sv. František Xaverský. Sv. Karel Boromejský je zobrazen v biskupském rouchu, oděn v klerice, rochetě a mozetě, kolem ramen má řetěz s křížem a na hlavě biret. V pravé ruce drží knihu, levá ruka dokresluje spirálovitý pohyb těla. Sv. František v klerice, rochetě a se štólou kolem krku drží v levé ruce krucifix, pravá ruka je vztažena v gestu žehnání. V centru postamentu je umístěn hranolový sokl, opět nahoře a dole ukončený profilovanými římsami, nesoucí ústřední sloup. Jeho stěny dekorují plastické kartuše s nápisy oslavujícími Pannu Marii. Spodní třetinu sloupu dekorují kanelury vyplněné zlatými hůlkami, jinak je hladký. Sloup je završen mohutnou zlacenou korintskou hlavicí. Na ní stojí na okřídleném draku korunovaná Panna Maria, jejíž tělo obklopuje zlacená svatozář tvořená paprsky a plameny. Na její levé ruce spočívá Dítě sající z jejího prsu, v pravé ruce drží žezlo v žehnajícím a ochranném gestu nad městem. Originální ikonografie sochy P. Marie z morového sloupu tak využívá spojení Immaculaty, Panny Marie Nanebevzaté a Panny Marie kojící (Virgo lactans).