milník

Milník stojí v západní části obce Hřivčice, dříve šlo o její závěr, dnes se zástavba rozšířila dále jihozápadním směrem. Na rozcestí se křížily cesty severozápadně do Slavětína a Veltěží (Weltiesch), západně do Vlčí (Weltsch) u Chlumčan a dále do Loun a jihozápadně do Vrbna. Poloha rozcestníku se zřejmě z původního místa posunula o něco jihozápadním směrem a bývá tak zaměňován s rovněž ve starých mapách zaneseným nedalekým křížkem, na jehož místě dnes stojí drobný pomníček Rudé armádě. Sloupek stojí v rovinném terénu, jeho bezprostřední okolí vysypané kačírkem je od okolní travnaté plochy oddělené nízkou čtvercovou dřevěnou palisádou. Nápisovou tabulkou se obrací k průjezdní komunikaci a ohradní zdi mezi č. p. 120 a 104, zády k č. p. 121. Jde o původně zřejmě čtyřboký, hrubě opracovaný, dnes velmi opotřebený kamenný hranol, zhotovený z jemnozrnného pískovce s vápnitým tmelem. Památka bývala usazena do kruhové betonové plochy (úprava patrně z období okolo pol. 20. stol.), zřejmě tento základ dnes překrývá zásyp kačírkem. Povrch milníku je poznamenán hlubokými nepravidelnými, více či méně hlubokými vrypy, některé z nich připomínají i obtížně čitelné znaky, jiné jsou spíše liniové. Pocházejí zřejmě z různých dob a jsou vzájemně převrstvené. Sloupek byl též různě cementy vyspravován, nejzřetelnější jsou dvě celoobvodově zatmelené spáry. Na přední straně v horní partii, kde je dnes uchycena malá vodorovně obdélná tabulka, je patrný zbytek větší svisle obdélné vpadlé plochy, zřejmě dřívější zrcadlo pro nápis. Pod ní je vyryto několik písmen, snad MAX[.].