meteorologický sloup

Meteorologická budka spočívá na šestibokém žulovém soklu s patkou, fabionem a stupňovitou římsou. Na soklu je přišroubována vlastní kovová konstrukce budky s odemykatelnými skleněnými vitrínami. Budka je krytá plechovou mansardovou stříškou s kovovými aplikacemi v podobě slunečnic. Střecha budky vrcholí trojbokým nástavcem, na nějž nasedá vrchol ve tvaru kuželu zakončený ozdobným kruhem s motivem slunce a měsíce na štíhlém dříku. Uvnitř vitrín jsou na mramorových deskách připevněny měřící přístroje a popisné tabule. Budka obsahuje tyto přístroje: Lambrechtův polymetr, zapisovací teploměr, teploměr maximo-minimální, thermohygroskop a holosterický barometr. (Kompletní text s technickými parametry jednotlivých přístrojů viz foto P5260034, 060526ha).