městský dvojdům Schmetterhaus

Objekt lze označit za dvojdům, neboť se skládá z ústředního protáhlého nádvoří na způsob průchodu (vedoucího do Domu pánů z Kunštátu v ulici Dominikánská č. 9) a dvou protilehlých hloubkových křídel, přičemž každé má vlastní číslo orientační. Ve Starobrněnské ulici je levá (západní) část označena č. 16, pravá (východní) část č. 14. Na jižní straně jsou navzájem spojeny ohradní zdí, která je zprava zvýrazněna obnaženým fragmentem gotického lomeného oblouku, uprostřed prolomena působivým manýristickým portálem. Nad jeho klenutím je vložena drobná kartuše s erbem moravské větve rodu Thurn-Valsássina, buď Jeronýma Václava († 1613), anebo jeho synů Víta Jindřicha († 1635) či Jana Jakuba (1602–1637). Pod objektem se nachází sklepní cihlová prostora s podzemní chodbou, která vybíhá (pod Domem pánů z Kunštátu) do Dominikánské ulice.