městský dům zv. Hlasův domeček

Malý dům, dříve nazývaný podle dávného majitele "Hlasův domeček", stojí na jižní straně Mírového náměstí při jeho západním okraji, v řadě domů, od nichž je však oddělen na východě (proti domu čp. 44) úzkým dvorkem, na západě proti sousednímu domu těsnou soutkou. Přízemní, nepodsklepený, mělce založený dům obdélného půdorysu, situovaný na úzké parcele kolmé k uliční čáře, je orientován štítem k severu do náměstí. Budova je vyzděna převážně z lomového kamene a omítnuta novými vápennými v základní ploše bílými omítkami; plasticky vystupující tektonické a rámující články jsou tónovány sytým okrem. Podél východní strany domku se rozkládá úzký dvoreček nebo spíše ulička, přístupná od severu z náměstí zděnou segmentově sklenutou brankou. V zadní části dvorku na místě staré kolny stojí zcela nová přízemní provozní budova. Dvorek (ulička) je vydlážděn novými betonovými dlaždicemi. Vnitřní prostorové uspořádání objektu představovalo původně tradiční trojdílnou dispozici komorového typu, avšak při radikální přestavbě domu, která proběhlo patrně v 90. letech 20. stol., bylo toto rozvržení zcela změněno: vnitřní příčky byly vybourány a prostory propojeny v jedinou velkou místnost, sloužící dnes jako prodejna. Pouze někdejší zadní komora zůstala zachována jako samostatná prostora - dnes má funkci spojovací síně mezi původním domem a zadním novým přístavkem ve dvoře. Stropy jsou údajně původní povalové, zřejmě však ve špatném stavu, protože byly nedávno podbity lisovanými tenkými plastovými deskami. Podkroví není přístupné. Plocha hlavního severního štítového dvouosého průčelí je rámována nárožní štukovou kvádrovou rustikou, pravoúhle vystupujícím, jen v omítce vytaženým soklem a hranolovou, mělce vyžlabenou hlavní římsou. Obdélná okna, novodobě vzhledem k rozměrům fasády neúměrně rozšířená, jsou lemována plochou šambránou s okrajovou lištou, jejich základnu zdůrazňují kusé hranolové neprofilované parapetní římsy. Dvoukřídlé šestitabulkové okenní konstrukce, osazené v líci fasády a dovnitř otvíravé, jsou nové. Nad korunní římsu vystupuje tabulový dvouosý volutový štít s vyvinutým soklem s nárožními pilířky, ukončeným jednoduše profilovanou průběžnou římsou. Vlastní štít, vymezený v základní obdélné ploše hladkými lizénami a rámovaný úzkými postranními volutovými křídly, je završen odsazeným půlkruhovým nástavcem. Korunu štítu rámuje profilovaná římsa, krytá bobrovkami. Dvě obdélná půdní okna, opět novodobě neúměrně zvětšená, lemuje úzká lištová šambrána. Součástí uliční fronty domu je i vstupní segmentem překlenutá branka vlevo od štítového průčelí. Branka bez architektonického orámování je ukončena přímočaře ve výši korunní římsy domu, svrchu kryta bobrovkami. Nové dvoukřídlové dveře rámové konstrukce, vsazené do branky, mají lícovou stranu skládanou ze střechovitě kladených profilovaných prken. Vpravo od hlavní fasády domu vyúsťuje uzoučká soutka, uzavřená v rovině průčelních zdí obou sousedících domů novými jednokřídlovými dvířky ze střechovitě skládaných prken. Boční východní do dvora obrácené průčelí s jednoduchou fabionově vyžlabenou podstřešní římsou je prolomeno pravoúhlým vchodem a třemi novodobě rozšířenými okny bez architektonického orámování. Dům je završen prostou sedlovou střechou, krytou novými taškami bobrovkami. Předmětem ochrany je dům a k němu náležející pozemek.