městský dům U zlatého hroznu

Dům je situovaný na jižní straně Náměstí Míru, v nárožní poloze mezi Svatováclavskou ulici a Palackého ulici. Rozlehlý čtyřkřídlý patrový dům předstupuje do náměstím podloubím. SZ průčelí orientované do náměstí je v patře pětiosé, členěné mělkým středním rizalitem lemovaným širokými pilastry bez hlavic. Parter se otevírá třemi segmentovými oblouky podloubí. Střední rizalitová osa má v patře sdružené trojdílné okno, zdůrazněné balkonem na kamenných konzolách s balustrádou. Okna v patře jsou 6-ti tabulková osazená ve špaletě, s profilovanou šambránou a rovnou nadokenní římsou na volutových konzolkách. Hlavní římsa je profilovaná, zvýrazněná lunetami zdobenými ornamentálním černobílým sgrafitem s rostlinnými motivy. Nad římsou je umístěná atika se segmentovými oblouky, střední osa domu vrcholí volutovým štítem. Horizontálně fasádu člení parapetní a mezipatrová římsa. Hlavní vstup do domu je situován v loubí, v ose hlavního průčelí, vpravo je průchod do dvora. SV fasáda, orientovaná do Palackého ulice, má v patře 3 okenní osy, parter zabírá velký ocelový výkladec. Boční fasáda do náměstí má v patře 10 okenních os a v přízemí 4 velká půlkruhově zaklenutá okna sloužící jako výkladce. Dům kryje valbová střecha s eternitem. Zadní křídla do dvora jsou jednopatrová, s novými dřevěnými zdvojenými okny, klasicky členěnými. Ve dvoře jsou umístěné obchody. Předmětem ochrany je dům a vymezený pozemek.