městský dům Kamerál

Dvoupatrový řadový dům o 12 okenních osách se sedlovou střechou krytou taškami. Stojí na rozlehlé parcele s dvorem přibližně na půdorysu písmene L. Hlavní průčelí orientováno do Kopeckého sadů. Uprostřed fasády pětiosý rizalit, ukončený trojúhelníkovým štítem. Jeho přízemí je v ose prolomeno vjezdem, půlkruhově zaklenutým a po jeho stranách dvěma půlkruhově zaklenutými okny. Na levé straně je pod oknem umístěn další vstup do budovy. Všechny 3 otvory mají archivolty v omítce bosované. Plocha mezi nimi je vodorovně pásována.Nad ní na zdobných konsolách spočívá balkon v celé šíři rizalitu, s ornamentálním litinovým zábradlím. Patra rizalitu členěna průběžnými pilastry s litinovými korintskými hlavicemi, jež nesou trojdílné kladí s římsou podloženou konsolami a lemující i trojúhelný štít rizalitu. Tato římsa, korunní, pokračuje v celé šíři domu. Obě části fasády po stranách rizalitu mají bosované přízemí, prolomené půlkruhovými okny zaklenutými bez ostění. Nad přízemím běží střídmě profilovaná římsa. Obdélníková okna pater spočívají na prostých parapetních římsách, jsou obtažena lištou a mají jen v 1. patře vodorovné, střídmě profilované nadokenní římsy. Dvorní fasáda je v přízemí bosovaná, jinak hladká. Tak i na původní křídle při východní straně dvora. Toto křídlo bylo r. 1901 (datum na fasádě) prodlouženo na 13 os a ztvárněno jednodušeji. Kolem r. 1960 přistavěno všude do dvora 3. patro. Dům má zachovaná původní vrata s půlkruhovými světlíky s paprsčitým zasklením v záklencích a dvoje dveře v průjezdu. Pravděpodobně v 80. letech bylo k objektu přistavěno patrové křídlo napříč dvorem. Tato úprava degraduje hmotové řešení budovy a prostor dvora.