neorenesanční dům

Jednopatrový dům nepravidelného půdorysu s přibližnou severovýchodně-jihozápadní osou je vsazen do stoupajícího svažitého terénu, a proto je přízemí v zadní části domu suterénem a prostory 1. patra přízemím. Na hlavní uliční část domu v jeho ose kolmo k severovýchodu navazuje krátké křídlo, na které je v pravém úhlu, v severovýchodním směru, napojeno další křídlo vysunuté směrem do svažité zahrady. Křídla tak ve východní přední části území pozemku vytvořila malý dvorek ohrazený z uliční strany vysokou zdí prolomenou vstupem. Rovněž přední, uliční část domu má nepravidelnou podobu – ve východní části předstupuje rizalit, jehož průčelní stěna je oproti uliční frontě zbytku průčelí mírně zkosená. Dům je kryt soustavou prostupujících valbových a polovalbových střech, nad hlavním křídlem se valbová střecha nízkého úhlu láme do ploché části, která navazuje na dvorní střešní rovinu v ose navazujícího křídla. Střešní krytinou je pálená taška. Výrazně strukturované uliční průčelí domu tvoří zalomená hmota bočního rizalitu a vlastní plocha ustoupeného průčelí doplněná v ose navazujícím úsekem ohradní zdi. Průčelí horizontálně člení hmotná bosovaná zóna soklu ukončená profilovanou kordonovou římsou, která se na rizalitu zalamuje. Pod římsou je veden pás vlysu s triglyfy a metopami nesoucími reliéfní kruhové terčíky. V patře je průčelí členěné pásovou rustikou opatřenou průběžnou parapetní římsou, která se u okenních otvorů zalamuje dovnitř nad parapetní balustrové výplně. Průčelí je ukončeno vyloženou profilovanou korunní římsou spočívající na sledu konzolek zdobených reliéfy akantů, pod nimiž je veden plastický pás zubořezu a vejcovce doplněný na rizalitu ještě pásem ornamentálních reliéfních terčíků. Čelní strana rizalitu je u nároží vertikálně členěna dvojicí pilastrů s bosovanými sokly, kanelovanými dříky a korintskými hlavicemi. Průčelí je šestiosé (tři osy na rizalitu a tři na ustupující části průčelí). Půlkruhově zaklenuté okenní otvory v přízemí mají profilovanou archivoltu, přerušovanou plastickými pásy rustiky, a klenáky s maskarony, parapetní výplně tvoří diamantová bosáž. Pravoúhlé otvory v patře jsou lemované profilovanými šambránami s ušima doplněnými segmentovými frontony nesenými konzolkami s vegetabilními reliéfy a s klenákem zdobeným plastickým akantem. Do parapetních výplní pod okny jsou vloženy balustrové kuželky. Šambrány oken v patře rizalitu jsou dole rozšířeny reliéfními volutami. Okenní výplně jsou na uličním průčelí dřevěné kastlové s kanelovanými klapačkami s prstencovými hlavicemi. Dřevěná lodžie v nároží patra je trámové konstrukce krytá zvalbeným pultem. Mezi vertikálními trámy se nachází půlkruhově zaklenuté okenní otvory (2 + 4; výplně jsou dřevěné, dvoukřídlé s půlkruhovým nadsvětlíkem) dělené profilovaným trámovým překladem, pod okny je vedena průběžná profilovaná parapetní římsa. Prostory mezi trámy vymezujícími okna a dále pod střechou jsou vyplněny panely zdobenými ornamentálními dřevořezbami. Výrazně přesahující střecha je nesena vyřezávanými trámovými konzolami. Severovýchodní křídlo má průčelí na uliční straně opatřené pásovou rustikou. Zahradní průčelí domu jsou bez architektonického členění prolomené pravoúhlými okenními otvory a vstupy. Vnitřní dispozice je tvořena v ose domu v jeho zadní polovině vedenými nosnými zdmi oddělujícími sled do ulice orientovaných místností od suterénu, jehož zadní velké prostory jsou zaklenuty valenými klenbami. Pod severovýchodním křídlem se nachází sklepní prostory se stájovými a valenými klenbami. V patře v ose domu vedená střední chodba odděluje dvě velké místnosti a interiér lodžie směrem do ulice a menší prostory směrem do zahrady; interiér severovýchodního křídla je rovněž rozdělen do několika menších místností. Vertikální komunikační prostředky tvoří soustava schodišť v prostoru předního dvorku, další schodiště klesá ke sklepu pod severozápadním zahradním průčelím vysunutého křídla. Interiéry jsou zčásti novodobě adaptované, místy se dochovaly historizující dřevěné profilované zárubně a dveře rámové konstrukce.