městský dům

1/ dům 2/ brána 3/ portálek 1/ dům Nárožní zděný omítaný jednopatrový štítový dům o 2x7 osách, střecha sedlová, krytá eternitovými šablonami. Vpravo lícuje s průčelím zděná omítaná brána s dvoukřídlými dřevěnými vraty a uprostřed vrátky pro pěší. Průčelí do náměstí hladké o 2 obdélných oknech se štěrbinovým otvorem do sklepa. Nad římsou štít o 2 pořadích, oddělených římsou, na obvodu mírně zakřivený s vykrojením při patě každého pořadí a nahoře zakončený téměř půlkruhovou římsou. V dolním pořadí mezi 2 pilastry oválné okénko. Vlevo na boku do ulice J. J. Ryby, mírně konvexně prohnutém, v přízemí 2 okna (1 menší, 1 normální), v 1.patře 3 okna, různě rozmístěná. Zadní úzká strana má nad hladkým průčelím neoddělený trojúhelný štít - nově vyzděný, v 1.patře 2 okna, ve štítě 2 nová obdélná okna bez výplní. Dvorní průčelí - dřevěná pavlač, z níž vedou dveře do patra, vedle nich jsou 2 okna. Vlevo od pavlače v patře jsou 3 okna bez výplní. Na střeše jsou z každé strany vikýře se sedlovou střechou, krytou eternitovými šablonami. Interiér (popis dle stavu z r. 1970, interiér nepřístupný): vstupní síň šířkově disponovaná o 2 křížových klenbách, s poklopem do sklepa v levém předním rohu. Vlevo vstup do plochostropé místnosti, obrácené do průčelí, druhá s ní souběžná, je přístupná přes malou místnost proti levé polovině vstupní síně, zřejmě někdejší černou kuchyň, s částmi valeně klenutými a s výsečí. Vpravo od vstupní síně při dvoře místnost o 2 polích křížové klenby a s ní souběžná při ulici valeně klenutá komora s velkou trojúhelnou výsečí nad vstupem z první místnosti. Druhé dveře sem vedou z plochostropé chodbičky vedle kamenných schodů, které jsou situovány proti vchodu do dvora, podkovovitě se zatáčejí a stoupají do horní ústřední prostory s topinkovou dlažbou. Proti schodům vedou dveře na pavlač, na strany k přednímu a zadnímu štítu po 2 obdélných plochostropých místnostech vedle sebe (jako v přízemí). Vstup na půdu obezděný. 2/ brána Vedle štítového průčelí vpravo ve vodorovně ukončené a prejzy kryté zdi osazena zděná omítaná brána s dvoukřídlými dřevěnými vraty a uprostřed vrátky pro pěší. Brána a ohradní zeď krytá pultovou stříškou s pálenou krytinou. 3/ portálek Po zřízení nové obchvatové silnice zbořen gotický sroubek vpravo od brány a jeho pravoúhlý žulový portálek z kvádříků s okosenou hranou osazen pro dvířka za rohem vedle brány. Dvířka osazena v ohradní zdi, která je kryta pultovou stříškou s pálenou krytinou.