Městské divadlo

Divadlo je orientováno čelem do náměstí Republiky, založeného téměř současně, takže vytváří pohledovou kulisu jeho jižní strany, stojí samostatně na téměř obdélném půdorysu (který ruší mělce vydělené rizality). Hmotově je složeno z přední třípatrové části s hledištěm a foyer a ze zadní čtyřpatrové části položené příčně s jevištěm a technickým zázemím. Z čela budovy vystupuje tříosý vstupní rizalit, do kterého ústí široké jednoramenné schodiště. Tři vchody v přízemí mají původní dvoukřídlé dveře, nad kterými je na zakulaceném balkónu s vegetabilním secesním zábradlím a krakorci, umístěno polokruhově zaklenuté trojdílné okno – se dřevěnými vyřezávanými rámci a skleněnou výplní ve střední části s vitráží. Po boku vchodů jsou podložené pilastry se secesními hlavicemi s vegetabilním dekorem a kruhem, na které navazují podložky s mužskými maskami, nesoucí ve spodní části roztržený trojúhelný štít s nápisem MĚSTSKÉ DIVADLO a znakem Pardubic ve středu na štítu nad ženskou maskou, která tvoří klenák trojdílného okna. Na okrajích štítu jsou umístěny vázy, ve středu socha Genia (pískovcová, okřídlená nahá klečící ženská figura drží v rukou nad hlavou vavřínový věnec, který je spojen s vavřínovou větví na pravé straně kompozice, ústící do drapérie s maskou u levé nohy postavy). Na vstupní rizalit navazují boční úseky s mozaikami a plastickým dekorem. Mozaiková zrcadla představují – vpravo scénu s Žižkou a nápisem KDE DOMOV MŮJ –KDE VLAST MÁ, pod mozaikou medailon s hlavou J. K. Tyla a výčtem jeho her; vlevo scénu s nápisem MŮJ DRAHÝ NÁROD ČESKÝ NESKONÁ s medailonem B. Smetany. Boční fasády jsou členěny schodišťovými rizality se zakulacenými rohy. Pravá část má 2 osy na rizalitu, 3 na vpadlé části, 1 na dalším rizalitu a na vyšší zadní části 4 osy a na rizalitu u zadního čela 1 osu. Obdobně je členěna i levá boční fasády. Zadní fasáda má mezi jednoosými rizality na kraji vpadlý úsek fasády s pěti osami. Ve střední části přízemí je nad soklem prolomena velkými vraty pro manipulaci s kulisami. Celou fasádu obíhá plasticky vyvinutá římsa nad 2NP, která je nesena hranolovými konzolkami a na rizalitech je přerušována medailony známých dramatiků. Barevnost fasád je světle okrová s bílými architektonickými detaily a doplňky v zelené a zlaté barvě. Střechy – nad přední částí budovy sedlová s hřebenem kolmým na průčelí, krytá raženými taškami, za ní (nad provazištěm) sedlová s hřebenem souběžným s průčelím, krytá prejzy, nad bočními částmi ploché střechy s izolací. Krovní konstrukce nad hledištěm vznikla po přestavbě 2. balkonu v roce 1925 - kovová. Ve vrcholech obou sedlových střech dva plechové pavilony s žaluziemi na stranách. INT: Přední část budovy je orientovaná hloubkově a skrývá foyer a hlediště, kolem kterého probíhají hloubkově chodby a spojovaní schodiště s foyer. V zadní části je příčně orientovaný prostor jeviště a kolem něj u bočních a zadních stěn zadní (čtyřpatrové) budovy řazené místnosti kanceláří, šaten a technického zázemí. Foyer v 1NP je zastropeno ploše s dekorativní secesní výbavou,foyer 2NP, ze kterého se vystupuje na balkon v čele budovy, má křížovou klenbu. Z přízemí vedou dvě dvouramenná schodiště na každé straně, s původním zábradlím s kosočtverečnými motivy a 5 svislými pruty ve výplních, ze 2NP pokračuje do 3NP na každé straně už jen jedno schodiště. Interiéry se štukovým dekorem, vitrajemi a svítidly jsou nově rekonstruované podle původních fotografií, po utilitárních úpravách předchozích desetiletí. Hlediště je opatřeno dvěma balkony, které uzavírají v části u foyer segmentový výsek, mají plné poprsně členěné štukovým dekorem lyry. Klenba je tvořena soustavou placek mezi pasy, jeviště je odděleno segmentově zaklenutým obloukem. Detaily vybavení (tapety, mřížky větrání, osvětlovací tělesa a další) jsou z části původní, z části rekonstruované v roce 2002. Ostatní místnosti u zadního čela jsou plochostropé. Suterénní prostory jsou klenuty segmentově do traverz, případně mají nové podhledy i dlažby, vzniklé po rekonstrukci.