měšťanský dům - bývalá kavárna Herzog

K řadovému dvoupatrovému hloubkově orientovanému domu s hlavním průčelím směřujícím do Mírového náměstí náleží zadní, rovněž dvoupatrová budova s průčelím směřujícím do Ulice Máchovy. Hlavní průčelí do náměstí je trojosé. Řešení parteru s širokou prosklenou střední plochou a s dveřmi po obou jejich stranách je opakováno v patře za vykonzolovaným balkónem opatřeným litinovým zábradlím. První a druhé patro odděluje výrazná kordonová římsa, ve druhém patře je nad prosklenou plochou sdružené okno a vždy po jednom okně nade dveřmi. Tyto otvory jsou půlkruhově zaklenuty. Fasáda má bohatou výzdobu, člení ji další římsy, štuková pásová bosáž, štuková výzdoba v dekorativních druhorokokových formách uplatněná na ploše i na některých architektonických článcích, některé dřevěné prvky jsou zdobně vyřezávané. Bohatě profilovaná korunová římsa je vyložena na konzolkách. Uprostřed nad hlavní římsou nad budovu vystupuje výrazný zvlněný štít s volutovými křidélky a se dvěma půlkruhově zaklenutými okny. Rovněž štít je opatřen bohatou štukovou výzdobou s vročením 1898. Nad prostorem osvětlovaným okny ve štítu a umístěným před mansardovou střechou budovy je vysoká stříška završená hrotnicí. Tříosé dvorní průčelí je hladké. Vnitřní dispozice hlavní budovy je rozvržena do příčného trojtraktu s chodbou za hlavním vchodem. Schodiště je tříramenné se zdobným litinovým zábradlím. V patře je velký sál s bohatou štukovou výzdobou, zrcadly a dvěma velkými plátny malíře Adolfa Tinzmanna. Vstupuje se původními kazetovými dveřmi s vyřezávaným motivem v supraportě. Zadní budova má průčelí do Máchovy ulice trojosé, předělené dvěma výraznými profilovanými kordonovými římsami a výraznou profilovanou hlavní římsou. nad okny se uplatňují frontony, okna jsou rámována profilovanými šambránami.