měšťanský dům

Patrový měšťanský dům stojící v uliční frontě v jihovýchodní části náměstí (původně v ústí Železné ulice). Dům vyplňující celou délku protáhlé gotické parcely sestává z předního domu čp. 32 obráceného štítem do náměstí a zadního domu čp. 156, stojícího na městské hradbě. Přední dům (zv. U pelikána) má do náměstí trojosé průčelí s podloubím neseným jedním stlačeným obloukem. Ve vrcholovém klenáku oblouku je reliéf s domovním znamením. Okna rámují štukové šambrány. Nahoře je průčelí završeno korunní římsou, nesoucí volutový štít s trojúhelníkovým frontonem. Na volutách po stranách štítu jsou osazeny dvě kamenné busty turků, na vrcholu štítu jsou dva kamenné čučky a váza. Střecha je sedlová, krytá plechem. Vstup do přízemí je umístěn na pravé straně, zbytek průčelí zabírá vstup do krámu s dvojicí výkladců. Přízemí je klenuto valenými a segmentovými klenbami, sklepy jsou klenuté valeně. Zadní dům čp. 156 má do středu klopenou střechu s úžlabím uprostřed. V jeho vnější jižní fasádě je v patře vysazen arkýř na krakorcích. Předmětem ochrany je dům čp. 32, zadní dům čp. 156 a pozemky vymezeného areálu.