měšťanský dům

Měšťanský dům je umístěn na ostrožině vltavského meandru Vltavy obtékající Vnitřní Město. Objekt je součástí zástavby příjezdové komunikace historického předměstí Horní Brána. Uliční průčelí je poměrně jednoduché, hladké, členěné především několika otvory. Fasádu ukončuje trojúhelný štít s obvodovou bohatě profilovanou římsou. Dvorní průčelí, dvoupatrové hladké bez plastického členění, ukončené zvalbeným štítem s dřevěnou lomenicí. Pavlač ve 2. podlaží je kryta pultovou stříškou. Dřevěnou konstrukci vynáší čtyři mohutné krakorce ukončené zdobným profilem. Zábradlí pavlače má dřevěnou prkennou výplň ukončenou madlem. Pultovou Stříšku vynáší tři sloupky. Levou část pavlače vyplňuje drobná dřevěná konstrukce suchého WC s prkenným pobitím se zděným spadištěm navazujícím na dvorní průčelí. V úrovni zvýšeného přízemí se uplatňují tři okenní otvory. Pod levým oknem je umístěn výstup na terasu. V dvorním průčelí se také uplatňuje boční průčelí. Zdivo zesílené těsně nad úrovní terénu člení pouze dva drobné okenní otvory ve druhém podlaží. Obchodní prostor (bývalá garáž) navazuje na měšťanský objekt na západní straně. Do ulice se uplatňuje především novodobým obdélným vstupem s dvoukřídlými novodobými vraty. Východní stěna má cihelné zdivo, patrně je staršího původu. Střecha pultová plechová. Drobný přízemní prostor je plochostropý má novodobou keramickou podlahu Dveře ve východní stěně propojují obchodní prostor se vstupní síní obytného domu. Přízemní objekt bez plastické výzdoby průčelí je ukončený výrazným trojúhelným štítem s obíhající fabionovou římsou. jeden z mála zdejších objektů, kde dosud v poválečném období neproběhla výraznější obnova fasád. Přes narušené štukové vrstvy především z mladšího období se zde dochovaly v poměrně velkém rozsahu kletované omítkové vrstvy z raně barokního období. Sondáží zde bylo z větší části dohledáno šedo bílé, červeno bílé barevné řešení z barokního období. Na vrcholu štítu se na zděném podstavci uplatňuje dekorativní koule. V roce 2018 byla požárem zničena střecha s raně barokním krovem. Plechové dveře obchodního prostoru byly nahrazeny dvoukřídlými vraty s kovanými závěsy, Vstupní dveře částečně prosklenné z poválečného období. V nedávné době byly vyměněny nedělená poválečná okna za stávající šestitabulková. Dvorní průčelí je ukončeno sedlovou střechou se zvalbením. V úrovni 2. patra se uplatňuje dřevěná pavlač se stříškou která byla po požáru v roce 2018 nově zrekonstruována. Štít je bedněný, členěný dvěmi rozměrnějšími šestitabulkovými okny. Současná podba pavlače se suchým záchodem patrně pochází až z meziválečného období. Dokumentace zachycuje starší pavlač s masívnějšími svislými prkny výplně pavlače, než je současný stav.