dům

Dům čp. 32 je součástí městské památkové rezervace Prachatice. Jednopatrový objekt tvořil pravděpodobně v minulosti součást sousedního čp. 33, ale na mapě stabilního katastru je již samostatným domem. Jeho vklínění mezi sousední objekt děkanství čp. 31 a obytný dům čp. 33 z něj činí pozoruhodný objekt. Dům má pouze jedno hlavní průčelí, které je dvouosé. Dominuje mu patro vynesené na dvou konzolkách, vrcholící stupňovitě uspořádaným štítem. Průčelní fasáda je pokryta psaníčkovým sgrafitem, které plynule navazuje na sousední čp. 33. Nad vstupním otvorem je sgrafitová výzdoba s florálními ornamenty, uprostřed s motivem kasule. Dům není podsklepený, střecha je příčně sedlová. Objekt zaujímá celou parcelu. Objekt patřil v minulosti církvi, podle údajů sběrného formuláře se zde nacházely byty. V současnosti je objekt v nájmu Diecézní charity, čemuž také odpovídá úprava interiérů. Přízemí slouží jako přechodné bydliště potřebným, v prvním patře je kancelář, v nově upraveném podkroví se nachází druhá kancelář. Jednopatrový objekt tvořil pravděpodobně v minulosti součást sousedního čp. 33, ale na mapě stabilního katastru je již samostatným domem. Jeho vklínění mezi sousední objekt děkanství čp. 31 a obytný dům čp. 33 z něj činí pozoruhodný objekt. Dům má pouze jedno hlavní průčelí, které je dvouosé. Dominuje mu patro vynesené na dvou konzolkách, vrcholící stupňovitě uspořádaným štítem. Průčelní fasáda je pokryta psaníčkovým sgrafitem, které plynule navazuje na sousední čp. 33. Nad vstupním otvorem je rovněž sgrafitová výzdoba, tentokrát s florálními ornamenty, uprostřed s motivem kasule. Přízemní hmota je prolomena vlevo úzkým okenním otvorem s kamenným ostěním, který je uprostřed rozdělen kovovou kovářsky zpracovanou příčkou. Výplň okna je novodobá, jednokřídlá, nečleněná, otvíravá do interiéru. Mnohem pozoruhodnější je však vstupní otvor nacházející se vpravo. Nalevo od stávající vstupního otvoru je patrná část původního vstupu s gotickým portálem. Tento vstup byl cca o 10 cm nižší než stávající, v ostění je patrný výžlabek. Stávající vstup je lemován rovněž kamenným ostěním, v líci jsou osazena novodobá dřevěněná, dvoukřídlá vrata s prosvětlovacími okénky v horní třetině, zdobená kovářsky zpracovanými kovovými detaily. První patro je prolomeno v levé ose shodným okénkem jako v přízemí, vpravo se nachází okno dvojkřídlé, dvojdílné, nečleněné, novodobé, stejně jako všechny okenní otvory lemované kamenným ostěním. Štít, který byl také pravděpodobně vybudován až v roce 1904, je prolomen drobným štítovým okénkem s novodobou výplní jednokřídlou, otvíravou do interiéru.