márnice

Márnice je drobná zděná omítnutá stavba na obdélném půdorysu s rizalitem uprostřed západního průčelí. V době, kdy měla značně poškozenou omítku, bylo viditelné, že je postavená z cihel, jen výjimečně doplněných kamenem. Na severní a západní (tedy vnější) straně je v dolní části zdiva dvoustupňový sokl, na zbývajících dvou stěnách, směřujících do hřbitova, je pouze barevně naznačen. Hlavní průčelí – západní – je orientované k přilehlé komunikaci. Ve středním rizalitu jsou dvě okna tvaru lomeného oblouku vedle sebe, umístěná v barevně odlišené špaletě, která se rozšiřuje směrem ven. Okna mají zasklení členěné jednou svislou a třemi vodorovnými železnými příčlemi. V místech křížení je barevné kosočtvercové sklíčko. Kolem horních oblouků je plastická šambrána stejné barvy jako špaleta, imitující klenáky. Stěna v rizalitu vrcholí vysokým stupňovitým štítem, v němž jsou dva zazděné okenní otvory – menší obdoba oken ve stěně. Jednotlivé stupně štítu zakončuje kamenný prvek tvaru komolého jehlanu. Ve stěně vpravo a vlevo od středního rizalitu je vždy stejný vysoký vstupní otvor tvaru lomeného oblouku. Sokl, chránící dolní část zdiva, zde nesahá až k otvorům. Vstupní dveře jsou dřevěné, tvořené svisle kladenými prkny. Profilovaný poutec odděluje zasklený nadsvětlík v horním oblouku. Sklo zabezpečuje ornamentální mříž. Dole v jejím středu je motiv lomeného oblouku, uvnitř s esovitě stočenými páskami. Z tohoto středu vychází sedm diagonálně vedených „paprsků“ (až na svislý střední) – prostor mezi nimi je nahoře vyplněný srdčitým motivem se stočenými konci. Nad oblouky dveřních otvorů je stejná šambrána jako u oken rizalitu. Stěnu ukončuje hlavní římsa, která ve středním rizalitu chybí. Obě boční fasády – tedy severní a jižní – jsou provedené stejně (až na chybějící sokl na jižní straně). Ve stěně jsou symetricky rozmístěné tři okenní otvory vedle sebe, stejné, jako ve středním rizalitu západního průčelí – včetně orámování. Nad profilovanou hlavní římsou se zvedá trojúhelný štít, dole po stranách rozšířený a lemovaný římsou. Je nižší než štít v západním průčelí. Jsou v něm umístěné tři zazděné okenní otvory tvaru úzkého lomeného oblouku – střední je o něco vyšší. Zde šambrány chybí. Východní stěna márnice nemá architektonické členění ani žádný otvor. Sedlovou střechu - s námětkem na západní straně - kryjí bobrovky.