Luže - městská památková zóna

Stávajícím centrem Městské památkové zóny Luže je čtvercové náměstí plk. Koukala s radnicí umístěnou ve středu plochy. Toto pravidelné náměstí však souvisí až se středověkou lokací města, původní románské jádro se nacházelo severovýchodním směrem a bylo tvořeno nálevkovitě se rozšiřujícím prostorem, v jehož čele stál farní kostel sv. Bartoloměje. Nepřehlédnutelnou dominantu pak tvoří barokní stavba poutního chrámu Panny Marie Pomocnice křesťanů tyčící se nad městečkem na vrchu zvaném Chlumek. Součástí areálu tohoto poutního chrámu je i rezidence řádu jezuitů vystavěná okolo roku 1670, jen krátce před vyzdvižením chrámu na místě starší poutní kaple. Nelze rovněž nezmínit blízkou zříceninu hradu Košumberk, která, ač situována mimo území MPZ, tvoří dodnes nedílnou součást jejího panoramatu.