lázně Aurora

Komplex Lázní Aurora se nachází za severní hrází rybníka Svět, v klidné části lázeňského města Třeboň, na území Třeboně II. Ze dvou stran je obklopen rozsáhlým lázeňským parkem s golfovým hřištěm a deseti skupinovými odpočívadly. Poblíž golfového hřiště se v parku nalézá zajímavé mohutné pískovcové sousoší s nekonvenční kašnou, symbolizující "vodní" procedury třeboňského lázeňství, které vzniklo ještě před otevřením těchto lázní. Lázeňským parkem prochází cyklistická a turistická jedenáctikilometrová okružní "Cesta kolem Světa" s naučnou stezkou. Park byl v roce 2000 osazen od lázní až po Rybářskou baštu několika dřevěnými sousošími litevského umělce (Afrodité, David, Poseidon, Smutný anděl, Eos a další). Lázně Berta i Lázně Aurora používají jako hlavní léčebnou techniku slatinné koupele a zábaly, a dále pak bylinné, uhličité nebo perličkové koupele. Tyto koupele se využívají pro léčení poruch pohybového aparátu, revmatických chorob, poúrazových a pooperačních stavů a celkovou rekondici těla i mysli. Komplex lázní je tvořen jednotlivými budovami horizontálními (přízemními) a budovami vertikálními (několikapatrovými), jenž jsou funkčně, dispozičně, stavebně i architektonicky propojeny v jeden společný lázeňský celek. Konstrukce staveb je provedena z typového montovaného skeletu – panely. Areál budov se stal vyjímečnou architekturou v jižních Čechách. Hladké fasády vertikální budovy zpestřují pouze balkóny v čelech a lodžie na bocích. Jednotlivé budovy mají jednoduché tvary a jsou pojednány v barevné střídmosti. Lázně Aurora v roce 1998 přešly do majetku města Třeboně, a od té doby zde proběhly dílčí rekonstrukce především pokojů, jídelen a balneo provozů, čímž tyto lázně dosahují dobrého evropského standardu. Jednotlivé součásti areálu propojuje lázeňská kolonáda a zimní zahrada. Nalézá se tam i velký společenský sál, kulturní středisko, přednášková a počítačová místnost.