lázeňský dům

Masarykův dům - čp. 79 - je hlavní lázeňskou budovou a zároveň jedinou nemovitou kulturní památkou v areálu lázní, tvořeném celou řadou objektů vystavěných nejčastěji ve 20. a 30. letech 20. století, například lázeňský dům Čechie, Slovenka, či Domov, lázeňský dům s kavárnou a kinosálem, součástí lázní je i plovárna z 20. let 20. století, či hudební pavilón. Celý lázeňský areál je zasazen do rozsáhlého velmi pěkně udržovaného parku. Masarykův dům je třípatrová budova odbélného půdorysu, hlavním průčelím natočená do parku. H l a v n í (JV) p r ů č e l í má celkem 13 os. Na střední ose se nachází přízemní segmentový rizalit, prosklený vysokými okny a nahoře v prvním poschodí nese balkon. Po každé straně tohoto rizalitu je šest os. Kromě středového rizalitu vystupuje po celé délce hlavního průčelí hmota přízemních prostor tak aby nahoře tvořila rozlehlou terasu přístupnou z mezipatra. Hmota přízemí je z boků zaoblena a přirozeně propojena s terasou procházející před celým hlavním průčelím. Terasa je pak doplněna litinovými svítilnami a vpředu kašnou s figurálním motivem. Na každou stranu od středového rizalitu se nachází šest os. Tvoří je velká segmentová okna. Nad nimi jsou v prvním poschodí vždy dvě sdružená okna s balkonem. Jednotlivé osy v druhém poschodí tvoří též sdružená okna s balkónky ale podstatně drobnější. JZ a SV boční průčelí jsou zcela bez architektonických detailů a mají vždy po jedné ose jednoduchých dvoukřídlých oken a jednokřídlých dveří. Dvorní (SZ) průčelí má stejně jako hlavní průčelí po šesti osách na každou stranu rizalitu (v každé ose dvě okna), jedná se však o okna novodobá dvoukřídlá, stejně tak fasáda nenese žádné architektonické detaily. K dvornímu průčelí byla roku 2005 prostřednictvím spojovacího krčku přistavěna technická přístavba k objektu. Střecha plochá. V letech 2005 - 2007 přístavba dalšího patra na tuto lázeňskou budovu. Třetí patro je již přistavěno nad rizalit a pravé křídlo.