krucifix

Pozdně barokní krucifix se nachází na východním okraji Nové Vsi, při pravé straně silnice vedoucí do Hory Svatého Šebestiána. Čelem je natočen k západu, výška činí 386 cm. Byl vytesán ze železitého černovického pískovce neznámým autorem. Skladbu architektury tvoří základový profilovaný obvodový stupeň, půdorysně čtvercový sokl s horní ustupující obvodovou profilací, hranolový dřík s lehce vydutou horní částí, hlavice s profilovanou obvodovou římsou, subtilnější projmutý soklový nástavec a vrcholový krucifix. Čelní a boční strany dříku jsou pročleněny segmentově završenými nikami, v nichž jsou osazeny podživotní světecké postavy ve vysokém reliéfu: v čelní nice Panna Maria Bolestná s nakloněnou hlavou zahalenou v roušce, plášti splývajícím ze zad a zaklesnutým za pasem a se sepjatýma rukama před tělem (s mariánským monogramem nad nikou), vlevo sv. Josef v řaseném plášti s lilií na hrudi a vpravo sv. Antonín Paduánský v řeholním rouše hledící na Ježíška v náručí, s atributem lilie rostoucí z kalicha u jeho nohou (pod nikou rytý text: St. Anton v(on) P(adua). Horní nároží dříku jsou zdůrazněna reliéfními palmetami stáčenými do volut. Projmutý nástavec nese na čelní straně reliéfní christogram IHS. Vrcholový krucifix, s páskou s nápisem INRI v horní části svislého břevna, vyrůstá z náznaku skaliska Golgoty s lebkou se zkříženými hnáty. Korpus Krista s překříženými chodidly nevykazuje výraznější promodelování detailů; Na zadní straně dříku nepatrné relikty nečitelného rytého minuskulního nápisu. Krucifix je obklopen plaňkovým čtyřbokým plůtkem ukotveným do nárožních čtyřbokých, v horní části projmutých a bochníkovitě zakončených pilířků.