křížovnický dvůr

Někdejší křížovnický hospodářský dvůr se rozkládá na východním okraji plochého temena návrší, které se poměrně srázně svažuje k severu k silnici a k východu a jihu do údolí Kocáby. Jediný přístup do areálu je od SZ. z návsi úzkou cestou. Budovy jsou seskupeny po obvodu velkého nádvoří lichoběžníkového půdorysu. Na Z straně stojí samostatně do prostoru dvora vysunutá sýpka čp. 359, šikmo proti ní na SV straně je dvoukřídlá budova fary čp. 326. Na V křídlo fary navazuje směrem k J. budova chlévů pro hovězí dobytek, k ní se na J straně dvora pojí v mírně tupém úhlu dlouhá budova, obsahující ve vých. části obytné prostory, dále k Z stáje pro koně a zcela na západě kolnu. Na Z uzavírá dvůr stodola, připojená k již. křídlu téměř v pravém úhlu. Zástavbu dvora doplňují na S méně významné nízké přízemní obytné a hospodářské budovy čp. 299 a 358 s chlévem a stodolou, které stojí po levé straně přístupové cesty. Na protější straně cesty při vjezdu do dvora stojí na starších, asi barokních základech přízemní neorenesanční dům čp. 360 z r.1899. Všechny tyto budovy, většinou zachycené již na mapě stabil. katastru, vhodně dotvářejí charakter zástavby dvora, na rozdíl od novostavby domu čp. 294 na st.p. 40/7, která představuje prvek silně rušivý. Prostor nádvoří dotváří kašna, která stojí v S části dvora.