kříž

Litinový kříž je vsazený do vysokého kamenného žulového sloupku při rozcestí u Zadní Zvonkové, cca 300 m východně od kostela, při silnici Zvonková - Schöneben. Objekt typově na rozhraní mezi křížem a božími muky – litinový kříž vsazený do vysokého kamenného žulového sloupku. Sloupek vyrůstá z velké ploché kamenné základny rozměrů 155 x 168 cm. Do středu základny je umístěn plochý kamenný sokl s mírně zvýrazněným horním okrajem na pohledové straně. V středu soklu je vytesán plastický rámec, do něhož je zasazen dřík kříže. Na pohledové straně soklu je linkou tesaný rámec s konkávně prohnutými rohy a tesaným nápisem „RENOVIRT JOSEF(?) 1856“. Dřík kříže ploše hranolový výšky 250 cm. Pata kříže ztvárněna do podoby ploché niky se zvýrazněným zakončením typu volutového štítu, spodní rohy niky konkávně prohnuté. Nika je plasticky orámována, v její ploše mělce reliéfní tesaný nápis UR SPRUN V MS 1740 V místě „voluty“ niky přechází na boční stranu dříku plastický pás. Zbývající plocha dříku hladká, zakončená neoddělenou hlavicí. Její boční strany jsou výrazně půlkruhově vytažené v celé hmotě hlavice. Na pohledové straně linkový tesaný rámec oddělující mělké plastické orámování hlavice. V ploše hlavice mělce reliéfně tesaný nápis „IHS“. Do vrcholu kamenného dříku je zasazen litinový kříž . Pata kříže v podobě anděla nesoucího nápisovou desku, rameno kříže v podobě palmet. Na křížení ramen zavěšen korpus Ukřižovaného Krista, doplněného girlandou z květů růží.