kostel sv. Vintíře

1/ kostel 2/ kaple nad studánkou 3/ ohradní zeď se 2 branami Kostel stojí na východním okraji nevelké osady na vodorovné ploše, která vznikla odebráním svahu klesajícího od J k S. Před severním průčelím nevelká terasa ohraničená opěrnou zdí u cesty. Po V a J straně kostela rozložený hřbitov, jehož jižní část leží ve svahu. Hřbitov je obklopený ohradní zdí, prolomenou dvojicí pilířových bran. Na jižní straně mezi kostelem a hřbitovem jakýsi koridor vymezený na jihu opěrnou zdí. Necelých 10 m SZ od lodi kostela se nachází drobná kaplička ve tvaru pravidelného osmiúhelníka. Stavební vývoj V roce 1620 se zde uvádí kaple (někde uvádí, že byla dřevěná). Podle analyticky přiznaných nálezů na severní fasádě presbytáře se zdá, že objekt by mohl být ještě starší (renesanční ?). K nejstarší fázi lze hypoteticky zařadit obvodové zdivo presbytáře se zazděným severním oknem. O tom, že SV nároží bylo původně volné svědčí omítka zabíhající do spáry v místě připojení severní stěny sakristie. Podle výškového umístění okna sezdá, že kaple byla nižší. V místě výklenku v interiérovém líci severní stěny presbytáře býval asi vchod. Zdivo lodi patrně nebude starší než barokní. V roce 1706 proběhly blíže neurčené úpravy. Loď byla postavena v roce 1754 (údaj převzatý z literatury); soudobý strop, krov, vítězný oblouk, kruchta, vstupy a okna. Štít nad vítězným obloukem byl vztyčený až po postavení krovu. Ve stejné etapě byl snad zvýšený a zaklenutý presbytář (mohlo se tak stát už dříve), upravena jeho okna a postavena věž se sakristií; krovy těchto částí původní stejně jako klenby, stropy, vstupy a okna. Postavení sakristie se nedá vyloučit už v dřívější době. V roce 1777 realizovány blíže neurčené úpravy věže. Nastíněný přehled stavebního vývoje poněkud znejasňuje otisk nižší střechy se zbytky latí na východním čele štítu lodi. Podle něho by na presbytáři v době postavení štítu musel být jiný krov než dnes. Po stránce typologické by se však krov presbytáře jevil spíše starší než krov lodi (viz. archaické prvky jako patní stojky krokví či klasové vzpěry). Tento problém snad někdy v budoucnu vyřeší další průzkumy (dendrochronologie, archiválie). V průběhu 19. a 20. století nebyly na objektu provedeny žádné rozsáhlé úpravy. Ohradní zeď hřbitova a opěrné zdi u kostela postaveny snad už v 18. století. Mladší vznik nelze ale vyloučit. Kaple se studánkou postavena v roce 1820.